Et godt akademisk rykte kan bli nyttig for utdanningsinstitusjoner i <span class="caps">BRIKS</span>-landene. Nå har de fått en egen universitetsrangering av Times Higher Education. (Foto: Colourbox)
Et godt akademisk rykte kan bli nyttig for utdanningsinstitusjoner i BRIKS-landene. Nå har de fått en egen universitetsrangering av Times Higher Education. (Foto: Colourbox)

Her er de beste universitetene

RANGERING:

For første gang er universitetene i de såkalte «fremvoksende økonomiene» rangert av Times Higher Education. Se hvem som topper lista.

Tidsskriftet Times Higher Education (THE) rangerer årlig verdens universiteter. I år har de også laget en egen rangering for BRIKS-landene. Her er universitetene i Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika  og 17 andre land med fremvoksende økonomi mål, veid og rangert etter gitte parametere.

Topp 10-lista:

1. Peking University, Kina
2. Tsinghua University, Kina
3. University of Cape Town, Sør-Afrika
4. National Taiwan University, Taiwan
5. Boğaziçi University, Tyrkia
6. University of Science and Technology, Kina
7. Istanbul Technical University, Tyrkia
8. Fudan University, Kina
9. Middle East Technical University, Tyrkia
10. Lomonosoc Moscow State University, Russland

Hvor godt universitetene lykkes med kunnskapsoverføring og internasjonalisering, samt kvaliteten på forskningen og undervisningen er noe av det som avgjør hvor høy poengsum et gitt universitet får.

Viserektor: Kvalitet er attraktivt for studenter
– Økt prestisjestatus for BRIKS-landenes universiteter vil nok innebære at disse får mer oppmerksomhet og blir mer synlige. Da er det nok sannsynlig at det også vil bli større interesse for å dra til nettopp disse universitetene. At et universitet har høy kvalitet er med på å gjøre det mer attraktivt for studenter, sier Anne Christine Johannessen, viserektor for internasjonalisering.

– Hva med stipendiater og forskere på forskningstermin?
– Når det gjelder forskning, er dette mer avhengig av at der er etablert et samarbeid innen et relevant forskningstema. Et slikt forskningssamarbeid tar det mer tid å opparbeide. Også her vil jeg tro at universitetets renomme har betydning, men personlig nettverk og faglig samarbeid vil nok ha en større betydning.

Kina i tet
På den nye rangeringen inntar Kina både første- og andreplassen. På toppen av lista ligger Peking University. Deretter følger Tsinghua University. Begge ligger i Beijing. På de tre neste plassene er University of Cape Town i Sør-Afrika, National Taiwan University i Taiwan og Boğaziçi University i Tyrkia.

For BRIKS-landene står utviklingen av gode og anerkjente universiteter sentralt i vekststrategiene. Skal de kunne konkurrere om de beste studentene og de beste forskerne og de fyldigste tildelingene, må de få en plass i den mest prestisjetunge ligaen.

– Listen gjenspeiler Kinas ambisiøse politikk for å utvikle verdensledende universiteter, men også at andre fremvoksende økonomier satser tungt på utdanning og forskning. Fra norsk side må vi nå tenke nøye gjennom hvordan vi skal nærme oss disse nye kunnskapsnasjonene, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.