Statsråd Iselin Nybø i lystig lune etter snorklippingen onsdag, sammen med UiB-rektor Dag Rune Olsen og stipendiat ved bioinformatikk, Håkon Tjeldnes.
Statsråd Iselin Nybø i lystig lune etter snorklippingen onsdag, sammen med UiB-rektor Dag Rune Olsen og stipendiat ved bioinformatikk, Håkon Tjeldnes.

Samler store data i nytt senter

Publisert

Nå er UiBs nye datasatsning her, Center for Data Science (CEDAS) . – Viktig for fremtiden vår, sier forskningsminister Iselin Nybø.

Datavitenskap, eller Data Science, som det helst heter på et så internasjonalt forskningssenter som CEDAS blir, skal kort sagt jobbe med å finne ut hvordan store datamengder kan sorteres, forstås, håndteres og brukes.

Og datamengdene vi omgir oss med er virkelig store og i kontinuerlig vekst.

– For en stund siden leste jeg at 90 prosent av all data i hele verdenshistorien er produsert de siste par årene. Men siden vi hvert minutt legger ut 470 000 tweets, 2,1 millioner snaps og 50 000 instagram-bilder, der sikkert tallet utdatert allerede, sa statsråd Iselin Nybø i sin tale før hun klippet den offisielle snoren i store auditorium på Institutt for informatikk onsdag. 

Men, understreker hun, sosiale medier er ikke akkurat det viktigste.

– I Norge har vi for eksempel omfattende og verdifulle helsedata som er bygd opp over lang tid. Regjeringen er opptatt av at de skal brukes til forskning som kan gi pasientene bedre behandling og bedre tjenester. Senteret er viktig for fremtiden vår, sier Nybø

Samler troppene

Forskning på bruk av data foregår på en rekke institutter ved Universitetet i Bergen (UiB) allerede. Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, mener det ikke er tilfeldig at senteret havner akkurat her.

– Allerede i 2012 fremhevet Forskningsrådets evaluering at vi hadde et av de klart sterkeste og mest internasjonale informatikkmiljøene. Etter dette har vi fått flere tildelinger fra ERC, så vi er bare blitt enda bedre, sier Olsen.

Blant disse er UiB-forsker Saket Saurabhs gruppe, som har fått finansiering fra det prestisjefylte ERC Consolidator Grant. ERC er det europeiske forskningsrådet.

– Nå får vi mulighet til å samordne aktiviteten mellom de allerede fremragende miljøene på informatikk, matematikk og informasjonsvitenskap. Det vil gi oss et løft, sier UiB-rektoren.

Krever stram sikkerhet

Statsråden har samtidig med åpningen av senteret et klart krav: vanntette sikkerhetsrutiner. Bakgrunnen er Riksrevisjonens kritikk av informasjonssikkerheten i universitets- og høgskolesektoren tidligere i år.

På Høyden har tidligere avdekket flere svakheter ved IKT-sikkerheten ved UiB.

– Jeg forventer at UiB-senteret skal ha vanntette sikkerhetsrutiner. Personvernet må i ivaretas. Jeg håper senteret vil bli et eksempel til etterfølgelse også på dette området, sier Nybø til På Høyden.