Jarl Giske har vært marin dekan. Fra sommeren skal han “bare” være professor. Foto: Dag Hellesund
Jarl Giske har vært marin dekan. Fra sommeren skal han “bare” være professor. Foto: Dag Hellesund

Jarl Giske slutter som marin dekan

Publisert

Etter å ha jobbet for fullt med å utvikle den marine klyngen i Bergen skal Jarl Giske tilbake til forskningen.

– Det ligger ikke noe annet bak enn at alt har sin tid. Det har vært planlagt ganske lenge at jeg skal slutte til sommeren, sier Jarl Giske til På Høyden.

Som marin dekan har han jobbet med Universitetet i Bergens kanskje største satsingsområde. Sammen med Rune Indrøy, som slutter ved UiB for å bli kommunikasjonsdirektør i BKK, har Giske stått på barrikaden for å få nybygget til Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet plassert på Marineholmen. Regjeringen bestemte før jul at bygget heller skulle reises på Dokken, der det også skal bygges en ny bydel når havnen flytter til Ågotnes.

– For min del er jeg veldig glad for at den saken har fått en avklaring. Og vi skal gjøre vårt beste for at det skal bli godt samarbeid, sier han.

– Kan det være aktuelt for universitetet å legge mer virksomhet til Dokken?

– I de nærmeste årene har vi mer enn nok med å utvikle de gode miljøene på Marineholmen, sier Giske.

Venter mange samarbeidsavtaler

Tirsdag i forrige uke møtte han blant andre direktør Sissel Rogne ved Havforskningsinstituttet og REV Ocean-leder Nina Jensen på et møte i regi av Nansensenteret. Tema er hvordan man skal få til samarbeid i havbyen Bergen, samt hvordan man skal forholde seg til Kjell Inge Røkkes initiativ til et «verdenshavenes hovedkontor» på Fornebu.

Havforskningsinstituttet undertegnet en samarbeidsavtale med REV Ocean, mens UiB foreløpig ikke har noen konkret avtale om samarbeid.

– Men jeg tror ikke vi henger etter HI. Det er mange som har samtaler med Nina Jensen og med REV, og det kommer helt sikkert mange samarbeidsavtaler med flere institusjoner framover, sier Giske.

Ikke etter selve bygget

Rektor Dag Rune Olsen har sammen med byrådsleder Harald Schjelderup derimot vist stor interesse for skyskraperen Det store blå, som Røkke ønsker å bygge på Fornebu. Den kunne blitt Norges høyeste bygning, men kommunestyret i Bærum har sagt nei. Å plassere den på Dokken i Bergen ville være svært kontroversielt.

– Jeg tror ikke det er selve bygget, men funksjonene inni Dag Rune Olsen er interessert i. UiB har ingen rolle når det gjelder hvordan Bergen kommune vil bygge hus. At Røkke bruker penger på et forskningsfartøy og bygge et verdenshavenes hovedkontor er interessant, mener Giske.

Finne svar på det vi ikke vet

Men fra sommeren skal Jarl Giske tilbake til forskerkontoret sitt, og fortsette den biologiske forskningen sin. Han startet egentlig med å forske på ferskvannsøkologi, men har ikke angret på å ha nærmet seg det salte havet, og gleder seg til å forske igjen.

– Jeg savner veldig sterkt å sitte på et kontor og diskutere med forskervenner for å prøve å finne svar på det vi ikke vet.