Erna Solberg var på <span class="caps">G7</span>-møtet for å snakke om bærekraftig forvaltning av havet. Og til høsten blir det konferanse i Bergen om temaet. Foto: Statsministerens kontor
Erna Solberg var på G7-møtet for å snakke om bærekraftig forvaltning av havet. Og til høsten blir det konferanse i Bergen om temaet. Foto: Statsministerens kontor

Havkonferanse i Bergen ble tema på G7-møte

Publisert

Havforskningsinstituttet skal arrangere FN-konferanse om bærekraftig havøkonomi. Men Donald Trump kommer ikke.

Erna Solberg var den eneste europeiske regjeringssjefen som var invitert til den utvidede delen av G7-møtet i Quebec. Men da Solberg slapp til for å snakke om marin forsøpling og hav- og kystforvaltning, var Donald Trump dratt for lenge siden.

Verdens fremste haveksperter

Solberg fortalte om bærekraftig forvaltning og utnyttelse av havet, der Norge i samarbeid med Russland har gode erfaringer med en vitenskapsbasert forvaltning av verdens største torskebestand.

Og Solberg inviterte også til konferansen som vil samle 150 av verdens fremste haveksperter i Bergen, for å gi innspill til høynivåpanelet for bærekraftig havøkonomi, med tretten regjeringssjefer som medlemmer. Panelet skal legge frem en sluttrapport for FN i 2020.

Havforskningsinstituttet skal være vertskap for konferansen, og Sissel Rogne tror hun vet hvorfor Norge får tildelt en så viktig rolle når det gjelder bærekraftig utnyttelse av havressurser.

– Norge er spesielt gode på havforvaltning. Det vi får til Barentshavet vekker internasjonal oppsikt, og det har vi god grunn til å være stolte av, sier Rogne til På Høyden.

Forrige uke var hun i Murmansk, og møtte russiske kollegaer.

– Det å ha gode forskerkontakter står nesten over politikken, sier Rogne.

Plasthvalen formidler

Norge har også fått svært god drahjelp av den sørgelige skjebnen til gåsenebbhvalen som ble funnet strandet på Sotra i januar 2017. Plasthvalen har satt forsøpling på dagsorden på en helt ny måte.

– Plasthvalen har vært veldig viktig, for det er et bilde som folk flest forstår. Vi må også være opptatt av god formidling rundt havspørsmål, og det er veldig viktig at vi ser at hver og en av oss kan bidra. Det hjelper absolutt å kutte ned på plast. I realiteten er alt søppel på vei til havet, og de store plastforekomstene kommer fra de store elvene, sier Rogne.