Anders Haugland og <span class="caps">BTO</span> har hovedansvaret for den nye katapulten. Foto: Tor H. Monsen
Anders Haugland og BTO har hovedansvaret for den nye katapulten. Foto: Tor H. Monsen

Får katapult på Marineholmen

Publisert

Katapult-ordningen har som mål å gi raskere industriell vekst. Nå kommer et av de nye katapult-senterene til Bergen Teknologioverføring.

Ocean Innovation Norwegian Catapult Centre (OIC) skal teste nye løsninger innen for eksempel petroleum, matproduksjon og fornybar energi. Selskapet er et konsortium som består av blant andre Bergen Teknologioverføring, UiB og Marineholmen Forskningspark.

Tirsdag delte Siva, som er Senteret for industrivekst, ut totalt 125 millioner kroner til norske katapultsentre. Ordningen er et samarbeid med Innovasjon Norge og Forskningsrådet, og det er Nærings- og fiskeridepartementet som har bevilget pengene.

Raskere industriell vekst

– Havet er et av de viktigste områdene Norge skal satse på i fremtiden. De nye katapult-sentrene vil bidra til at nye løsninger fra havnæringene kan testen, utvikles og overføres til adnre bransjer, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen til Forskningsrådet.

Målet med Katapult-ordningen er å gi raskere industriell vekst. Sentrene tilbyr testfasiliteter, kompetanse og nettverk. I denne runden ble det utnevnt tre nye sentre: OIC i Bergen, Sustainable Maritime Norwegian Catapult Centre på Stord og CigiCat Norwegian Catapult Centre i Ålesund. Fra før finnes det et senter på Raufoss og et i Kristiansand og Grimstad.

Vil gjenbruke vann

Ved UiB og BTO var gleden stor da nyheten kom.

Rektor Dag Rune Olsen sier til UiB Aktuelt at tildelingen viser at Marineholmen er et nasjonalt maritimt kraftsentrum for de norske havnæringene.

– Dette skal bli et sted der små og mellomstore bedrifter skal kunne teste sine idder og prototyper, få dem realisert og så kunne kommersialisere dem, sier BTO-direktør Anders Haugland til UiB Aktuelt.

Et av OICs største prosjekter blir å bygge et nytt marint senter for resirkulerende akvakultursystem. Dette er en teknologi som handler om å gjenbruke vann i oppdrett.