Sammen på taket

Publisert

Barna i Jekteviken barnehage har fått en helt ny sykkelbane på taket.

–Vi må ha syklene inni kassene, sier Guro Seterås Løvold (5).

Det er folksomt på taket i Jekteviksbakken denne formiddagen. Sammen, Studentsamskipnaden på Vestlandet, skal høytidelig åpne det nye bygget, som består av familieleiligheter og barnehage. Deretter går turen til Fantoft, der det også skal åpnes ny barnehage og nye boliger.

Men hvorfor er Guro på taket? Vanligvis pleier hun å være her for å sykle på banen med humpene. I Men i dag skal hun skal holde i båndet under åpningsseremonien, sammen med Frida Hee Skretting (5).

–Noen skal klippe det, sier Frida.

Styrerassistent Siv Kristine Haugarvåg er ikke langt unna. Hun forteller at barnehagen åpnet den nye avdelingen etter påske. Jekteviken barnehage har også lokaler i murhuset og trehuset. Disse har også fått en ansiktsløftning.

Massivtre
– Noen mener at dette er dagen derpå, etter sykkel-VM. Men for oss er dette den store festen, sier Per Kristian Knutsen i sin tale til de fremmøtte.

Han er administrerende direktør i Sammen.

Det har vært sagt og skrevet mye om prosjektet i Jekteviken.

– Prosjektet her har en lang og kronglete historie. Planarbeidet begynte allerede i 2008, men etter en solid dose naboprotester, mellom annet krav om verning av trær, kom vi ikke i gang før i 2016, sa Knutsen.

– Vi har respekt for at naboene vil ha området for seg selv, men for oss er det tjenester til studentene som er viktig. Samtidig har vi prøvd å verne så mange som mulig av trærne.

Bygget, som er studentsamskipnadens første i massivtre, inneholder 26 familieboliger, alle med egen balkong. Også på Fantoft er det bygget i tre. Bygget der får hybler, og i tillegg en barnehage til 68 barn.

Vil unngå hyblifisering
Så er det Frida og Guro sin tur. Sammen holder de et oransje silkebånd, før Sammens styreleder Magnus Nygaard og Mia Milde, leder for velferdstinget, klipper snoren.

– Studentboliger i nettopp dette området er viktig blant annet for å hindre hyblifisering, mener Nygaard.

Frida og Guro er ferdig med dagens oppdrag, og får med seg silkebåndet. Senere blir det bollefest for de vel 90 barna i barnehagen.

Rune Fitje, direktør for barnehager i Sammen, viser vei rundt i det nye bygget. Inne har barna store vindusflater, tekstiler i glade farger og et eget vannlekerom.

– Det viktige for oss har vært å få utnyttet mest mulig av tomten. Utformingen av barnehagen er på mange måter gitt når den ligger i en boligblokk. Men jeg er veldig fornøyd med utformingen, sier Fitje, og peker spesielt på de gode lydforholdene.