Arne Strand er tilbake i gangene og kontoret på <span class="caps">CMI</span>, men har foreløpig litt kortere dager. Høyrefoten er fremdeles ikke leget. Foto: Åse Johanne Roti Dahl, <span class="caps">CMI</span>
Arne Strand er tilbake i gangene og kontoret på CMI, men har foreløpig litt kortere dager. Høyrefoten er fremdeles ikke leget. Foto: Åse Johanne Roti Dahl, CMI

CMIs Arne Strand er tilbake på jobb

Publisert

CMI-forsker Arne Strand er tilbake i redusert stilling etter angrepet på hotellet i Kabul. Strand mener selv at det var flaks at han overlevde.

I januar i år stormet fem Taliban-soldater Hotel Intercontinental i Kabul. De var tungt bevæpnet. Inne på hotellet befant mellom andre Arne Strand seg. Han er forskningsleder og assisterende direktør ved CMI, og har vært i Afghanistan i flere perioder.

Strand overlevde angrepet. Denne uken har han for første gang selv fortalt hvordan han opplevde det: Flaks – og hjelp fra en god venn.

Reddet av venn

Strand satt og spiste i hotellets restaurant da det første smellet kom. I ettertid har han funnet ut at det skyltes at hans afghanske venn Fahim Kahim møtte angriperne utenfor hotellet og forsøkte å stanse dem. Dette førte til at Strand kom seg i sikkerhet og etter hvert barrikaderte seg på et hotellrom, forteller han til NRK.

Til Bergens Tidende forteller han at det begynte å brenne, og det blir svært varmt. Han klarer ikke lenger å holde seg våken. Men før han blir bevisstløs har han fått varslet om hva som skjer. Norske spesialstyrker og afghanske CRU er i ferd med å gå til motangrep. Når Strand våkner, får han spørsmål om han kan komme seg ut på balkongen. Herifra klatrer han i tau ned mot bakken. Men tauet ryker.

Trolig medhjelpere på hotellet

Til CMIs egen nettside forteller forskeren at han skjønte at det var noe galt med høyrebeinet etter fallet, men at han ikke kjente smerten. Strand blir fraktet bort i ambulanse, til det amerikanske militærsykehuset ved Kabul flyplass. Her ble han operert, og noen dager senere fløyet hjem til Norge. Nå er han tilbake i halv stilling ved CMI. Høyrefoten er fremdeles ikke god. Hælen ble knust. I tillegg fikk Strand brudd i en hofte og brakk ribbein.

– Jeg ser nå etterpå hvor heldig jeg var, sier han til VG.

– Det var flaks at angriperne ikke umiddelbart kom inn i restauranten. Flaks at jeg hadde vann, flaks at jeg våknet igjen. Det var flaks at jeg ikke fikk større skader, og at det var amerikanske kirurger på plass.

De offisielle tallene sier at 22 mennesker ble drept i angrepet. Av disse 16 utlendinger. Det var trolig utlendingene som var målet. Trolig hadde angriperne medhjelpere inne på hotellet. Strand forteller at han først i ettertid stusset over at han ikke måtte gjennom den vanlige metalldetektoren da han kom tilbake fra et møte en stund før angrepet startet.

Generalmajor Torgeir Gråtrud, som er sjef for de norske spesialstyrkene i Kabul, sier til NRK at angriperne trolig har drevet rekognosering og vært på plass på hotellet en periode før angrepet. Han sier dette er en normal framgangsmåte for denne typen angrep i Afghanistan.

Strand vil tilbake til Afghanistan. Men ikke nå. Vennen hans, Fahim Kahim, ble skutt i skulderen av angriperne. Han var sammen med sønnen sin utenfor hotellet. Begge overlevde, og er nå skrevet ut av sykehuset i Kabul, melder NRK.