Førsteamanuensis Heidi Lie Andersen står bak juletreutstillingen ved Lønningen lystgår i Botanisk hage.
Førsteamanuensis Heidi Lie Andersen står bak juletreutstillingen ved Lønningen lystgår i Botanisk hage.

Vis meg ditt juletre, og jeg skal si deg hvem du er

Publisert

På Sotra velger de furu. De dyreste av de dyre, fjelledelgranen, blir eksportert til England og Tyskland.

Det lyser i stille grender. Veien som går i slakk sving opp til Lønningen lystgård i botanisk hage på Milde, er lyst opp av juletrær. Ikke sånn glorete, «det blinker i alle farger i en masete førjulstid», men rolig, med hvite lys.

Trærne er slett ikke like, selv om det ved første øyekast kan se ut som et hvilket som helst juletre. Men det er rett og slett ti bestselgere, noen hentet i Arboretet og Botanisk hage, andre hos lokale juletredyrkere, satt sammen for å vise variasjonen av trær som i disse dager havner i de millioner av norske hjem.

Hadde ikke gran

For det er faktisk millioner. To millioner juletrær blir solgt i løpet av en sesong, forteller Heidi Lie Andersen. Hun er førsteamanuensis i botanikk ved Universitetsmuseet.

– For mange er juletreet veldig viktig, og det skal passe inn med resten av interiøret hjemme. Og så har du sånne som meg, som har en masse unger og katt. Da er det ikke så nøye, humrer Andersen.

Skikken med juletre begynte som kjent i Tyskland. Derifra beveget den seg nordover, først til København, og så til Oslo. Men noen steder på Vestlandet valgte man sin egen variant.

– Det var nok mange som syntes at dette var en rar skikk. Og på Vestlandet er det ikke alle steder det vokser gran, så da tok man inn en furu i stedet, sier Andersen.

På øyene i vest, som Sotra, er furu hos noen fremdeles i bruk som juletre.

900 millioner

Juletre er big business. 900 millioner kroner bruker nordmenn på juletre. Mange er plantet og deretter solgt i Norge, men det blir også importert tre særlig fra Danmark og Polen. Motsatt vei, kanskje særlig til England og Tyskland, blir det sendt fjelledelgran. Disse trærne kan koste opp til 2000 kroner stykket.

Fra barndommen husker man kanskje grantrærne med stikkete, korte nåler. Nåler som var overalt noen dager etter at treet var tatt inn i stuen og pyntet. Men allerede fra 1980-tallet begynte edelgranen å bli mer vanlig. Den stikker ikke.

– Edelgran vokser vilt i Norge, men blir nå masseprodusert som juletre, sier Andersen.

– Dette skal man kanskje ikke spørre enn botaniker om, men hva med plasttre?

– Haha, nei det er ikke innenfor hos meg, humrer Andersen.