Intisar el-Zein Soughayroun (61) ser fram til å dra tilbake til et friere Sudan enn det hun forlot for få uker siden. Foto: Silje Katrine Robinson
Intisar el-Zein Soughayroun (61) ser fram til å dra tilbake til et friere Sudan enn det hun forlot for få uker siden. Foto: Silje Katrine Robinson

— De militære taper terreng hver dag

Arkeologiprofessor Intisar el-Zein Soughayroun (61) har vært svært bekymret for hjemlandet Sudan, mens hun har vært på forskningsopphold i Bergen. Men etter nyheten om en avtale mellom militærstyret og opposisjonen gleder hun seg til å dra tilbake til revolusjonen.

Publisert

Konflikten i Sudan toppet seg da en milits massakrerte rundt 120 mennesker 3. juni. Men etter nyheten fredag morgen om at partene har blitt enige om en avtale, ser fremtiden mye lysere ut for landet, som har levd under et militærdiktatur i 30 år.

Fryktet blodbad

Revolusjonen i Sudan

  • Demonstrasjonane mot Omar al-Bashir tok til i desember 2018.
  • Under demonstrasjonar 6. april blei det klart at ein del soldatar støtta demonstrantane.
  • 11. april blei Bashir arrestert, og eit militærråd tok over.
  • Kravet frå demonstrantane er rask overgang til sivilt styre.
  • Rørsla har opphav i middelklassen, og mange legar, funksjonccærar og universitetstilsette støttar kravet om ei sivil regjering.
  • 3. juni gjekk Rapid Support Force til åtak på demonstrantane. Flere kjelder har stadfesta at over 100 menneske blei massakrerte.
  • Etter store demonstrasjonar på 30-årsdagen for diktaturet, 30. juni, har opposisjonen og militærrådet inngått ein avtale om ei overgangsordning der både militære og sivile deltek.
  • Etter avtalen skal det haldast frie val om tre år og tre månader.
Hovedgatene i Khartoum var stappfulle av folk søndag. Foto: Privat
Hovedgatene i Khartoum var stappfulle av folk søndag. Foto: Privat

Soughayroun har som professor ved Universitetet i Khartoum deltatt aktivt i protestene, og en av nevøene hennes ble drept 3. juni. Men på grunn av et planlagt forskningsopphold har hun oppholdt seg i Bergen de siste ukene.

Før helgen fryktet hun at den planlagte massedemonstrasjonen kunne ende i blodbad. Så langt er det kommet meldinger om at ti mennesker ble drept i ulike byer i Sudan.

Hovedgatene i Khartoum var stappfulle av folk søndag. Foto: Privat

— En av sønnene mine ringte meg søndag, og fortalte at nå var de rundt 2000 mennesker utenfor huset til nevøen min, forteller Soughayroun.

Demonstrantene gikk fra hus til hus for drepte 3. juni.

— Litt senere ringte han meg og sa at nå er vi én million, sier hun.

Kuttet internett

Regimet hadde stengt internett delvis ned, og bruene over Nilen var stengt, slik at folk måtte samle seg i ulike bydeler.

— Men folk fant måter å sende nyheter på likevel. Noen sendte til og med levende bilder, og filmet med drone. Det var virkelig en stor dag!

Sudan er det siste landet som opplever en revolusjon som en del av den såkalte arabiske våren. Nå tror Soughayroun at det ikke er noen vei tilbake til militærdiktaturet, ettersom mobiliseringen for revolusjon er så enorm. Diktaturene i Egypt Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater støtter de militære i Sudan.

— Militærrådet taper terreng hver eneste dag. Etter angrepet 3. juni sa de at de ikke ville forhandle igjen. Men etter demonstrasjonene 30. juni var de igjen klare for å forhandle.

Demonstrasjonene søndag mobiliserte store deler av befolkningen. Foto: Privat
Demonstrasjonene søndag mobiliserte store deler av befolkningen. Foto: Privat

Som en del av den nye avtalen skal også drapene 3. juni etterforskes.

Click to add image caption

Ikke over natten

Soughayroun har hatt liten tro på forhandlingene med de militære, som har gått fra sine løfter tidligere.

— Jeg har ikke vært så optimistisk. Jeg tror militærrådet må bli fanget i et hjørne. Men hvis man tror det er bra å gå i forhandlinger, så gjerne for meg. Men jeg har mer tro på protest. Vi må uansett slåss mot det gamle regimet, og vi venter ikke å endre det over natten.

Nå gleder hun seg til å dra tilbake til et Sudan med håp om demokrati:

— Flyet mitt tilbake er den 15. juli. Jeg håper at alt går bra. Jeg trenger å dra tilbake og se familien min og mitt elskede land!