Tonje Monsen Welander fra Bergen private gymnas får teste seg på labben til molekylærbiologi.
Tonje Monsen Welander fra Bergen private gymnas får teste seg på labben til molekylærbiologi.

Åpen dag på labben

Elever fra videregående skole fikk besøke de som jobber med molekylærbiologi hos Universitetet i Bergen da Utdanning i Bergen arrangerte Åpen dag.

Publisert Sist oppdatert

— Vi har besøkt noen andre i dag der det kun har vært foredrag, men dette virker spennende siden det er så mye praktisk arbeid, sier Tonje Monsen Welander (19).

Utdanning i Bergen arrangerte åpen dag på de fleste høyere utdanningsinstitusjoner i Bergen på mandag. Elever fra videregående skoler kunne dermed velge hva slags fag og retning de ville besøke. Mange valgte molekylærbiologi.

— Vi visste ikke helt hva de gjorde før vi kom i dag, innrømmer Maiken Pedersen Hansen (19).

Viktig å vise

Molekylærbiologi var blant de første som arrangerte åpen dag for noen år siden. Da satte de av en hel dag til å vise hva de holder med. Nå er de en av mange studieretninger som har åpen dag og med det litt kortere tid til å vise hva de gjør på. Studieveileder Lill Knutsen påpeker at det alltid har vært viktig for dem å la elever være med på det praktiske.

Elevene fikk være med på en rekke forsøk i labben.
Elevene fikk være med på en rekke forsøk i labben.

— Vi har veldig tro på det å se, ta og føle på noe. Vi er veldig hands on i dette faget, så vi ønsker å vise det, sier hun.

På Høyteknologisenteret har de en stor samling av sebrafisk. Denne brukes til forskning til å blant annet teste ut nye medisiner. Professor Kari Fladmark tar elevene gjennom hva de gjør med fisken.

— Det er fascinerende å være med på dette for de er mer nysgjerrig enn våre egne studenter og tør å stille spørsmål, forteller hun med et smil.

Elevene på sin side understreker at det gjør de fordi dette er helt nytt for dem.

— De som studerer her kan nok mye mer enn oss, men for oss er det nytt og vi lurer på hva de gjør, sier Welander.

Professor Kari Fladmark tar elevene gjennom hva de skal gjøre på labben med sebrafisk.
Professor Kari Fladmark tar elevene gjennom hva de skal gjøre på labben med sebrafisk.

Gruppen På Høyden er med er dagens sjette og siste gruppe som Fladmark tar imot i labben med sebrafisk.

— Det er en intensiv dag for oss også. 20 minutter blir litt kort og du merker fort at du gjentar deg selv, men det er gøy også. Spesielt når du ser de syns det er interessant, sier Fladmark.

Fikk rekruttert

Søknadsfristen for høyere utdanning er 15. april. Elevene har altså fortsatt litt tid til å finne ut om molekylærbiologi kan være en studieretning som frister å undersøke videre. For Welander og Pedersen Hansen venter sannsynligvis militæret og et friår før studier. Hva de skal etter det er de mer usikker på.

— Jeg tror jeg skal søke noe mer samfunnsfaglig når jeg søker, men det virker veldig interessant dette her, innrømmer Pedersen Hansen.

Det er studenter selv som har fungerer som en slags guide under åpen dag. Anna Abrahamsen har i hvert fall fått rekruttert inn en søker til studiet.

— Etter vi var ferdig var det en som sa at han skulle søke molekylærbiologi. Om vi har klart å inspirere en til å søke hit så blir jeg veldig glad, smiler hun.

Studieveileder Lill Knutsen og studentene Susanne Velde, Anna Abrahamsen og Astrid Medhus var med å selge inn molekylærbiologi til kommende studenter.
Studieveileder Lill Knutsen og studentene Susanne Velde, Anna Abrahamsen og Astrid Medhus var med å selge inn molekylærbiologi til kommende studenter.

De tre studentene som passet på gruppene under åpen dag fikk ikke samme mulighet som dagens førstegangssøkere fra videregående skoler. Åpen dag var ikke vanlig da de skulle velge studieretning.

— Det er ikke lett å vite hva man skal gjøre videre i livet. Jeg så bare dette i en liste over studier og innså at jeg ikke visste hva dette var for noe. Derfor leste jeg meg opp og endte opp med å søke på det, forteller Susanne Velde.

— Molekylærbiologi er veldig i vinden nå. De som utdanner seg i det vil være veldig attraktiv på arbeidsmarkedet, skyter Astrid Medhus inn.

Abrahamsen tar over stafettpinnen for å forklare hva de faktisk gjør på labben.

— Medisin og molekylærbiologi er litt likt, men medisin behandler sykdommer mens du her kan være med å kurere sykdommer, forklarer hun.