Marit Stubdal sammen med Jørgen Melve, hovedtillitsvalgt for NTL på UiB. FOTO: Jan Willie Olsen
Marit Stubdal sammen med Jørgen Melve, hovedtillitsvalgt for NTL på UiB. FOTO: Jan Willie Olsen

For 44 år siden gikk Marit i 1. mai-toget for første gang

Marit Stubdal (66) mener 1. mai-markeringen er like viktig i 1975 som i 2019.

Publisert

— Det er vel årets viktigste dag egentlig. Man må ha mulighet til å markere arbeiderne sine rettigheter og vise solidaritet med dem som har problemer, sier Marit Stubdal.

Hun debuterte i 1. mai-toget i 1975. Siden har hun prøvd å være med hver gang det er mulig.

— De siste 20 årene har jeg ikke fått vært med hvert år på grunn av andre ting, men jeg forsøker å få det med meg, sier hun.

Siden 1993 har hun jobbet ved UiB. Nå er 66-åringen førstekonsulent ved institutt for klinisk odontologi. De siste 25 årene har hun gått under Norsk Tjenestemannslag (NTL) sin fane.

— Det har skjedd mye siden jeg første gang var med. På 1970-tallet var det til tider to alternative tog. Du hadde fagbevegelsen med ett og så faglig 1. maifront. Det var mer politisk aktivitet i toget den gang, mener hun.

— En festdag

Som hovedtillitsvalgt for NTL på UiB er Jørgen Melve frikjøpt fra sin ordinære stilling til denne rollen. Hver dag jobber han for kollegaene sine rettigheter.

— Det er alltid mye å gjøre på. Og jeg har egentlig hatt det ganske gøy i mine syv år som leder, men akkurat 1. mai blir en festdag for oss, sier han.

Her får han truffet kollegaer og andre som ønsker bedre rettigheter. Selv legger han ikke skjul på at det er viktig at Norge har en slik dag.

En del av gjengen fra UiB som stilte opp under NTL sin fane. FOTO: Jan Willie Olsen
En del av gjengen fra UiB som stilte opp under NTL sin fane. FOTO: Jan Willie Olsen

— Det er en kampdag for arbeidere av alle slag. I Norge er det også viktig med den historiske konteksten vi har med å kjempe frem velferdsgoder, sier han.

Blant parolene i årets tog kunne man se veldig mange som omhandlet klima og støtte utenfor landegrensene også.

— Noe av det fine med denne dagen er akkurat det. Når man ser seg om i verden er det andre land som har god bruk for kampen om arbeidernes rettigheter på en mer kritisk måte enn vi må. Det er alltid viktig å vise internasjonal solidaritet på denne dagen også.

Mange paroler handlet om klima i år. FOTO: Jan Willie Olsen.
Mange paroler handlet om klima i år. FOTO: Jan Willie Olsen.

Melve er i tillegg en del av styret i LO i Bergen og Omland. De står bak planleggingen av selve dagen. I år gikk det to tog som samlet seg på Festplassen for taler. Melve tok seg tid til å se de ulike parolene som gikk gjennom toget.

— Vi har parolefrihet så jeg syns det bare er gøy å se alt det ulike som dukker opp. Så lenge ikke noen kommer å sier ja til 12 timers dag eller at alle skal ned i lønn er det bare fint å se folk tar seg tid til å lage noe, smiler han.

Til forhandlinger

Før festdagen ble der derimot brudd i tarifforhandlingene mellom LO stat og staten tirsdag kveld.

— Det er bare å konstatere at partene står langt fra hverandre, og vi ser ikke noen annen mulighet enn å bryte forhandlingene, sier forbundsleder i NTL Kjersti Barsok i en pressemelding.

1.mai-toget på vei over Festplassen. FOTO: Jan Willie Olsen
1.mai-toget på vei over Festplassen. FOTO: Jan Willie Olsen

Melve sier det er viktig at de ikke sier seg fornøyd med tilbudet de først fikk.

— Vi vil ha mest mulig tillegg inn sentralt slik at alle er sikret inntektsutvikling. Staten vil derimot heller dele ut penger lokalt slik at vi må drive med lokale forhandlinger.

Samtidig ønsker de at tillegg i lønn skal slå ut på pensjonen. Ikke bare den ordinære lønnen.

—Det er ikke alle tillegg som blir regnet som pensjonsgivende. Det er i dag en grense på 66.000 kroner. Den mener vi må gjøres noe med. Det er viktig sak for alle, også Akademikerne, som har en annen tariffavtale, sier han.

Partene møtes til nye forhandlinger hos riksmekleren fra 21. til 23. mai. Blir de ikke enige der blir det streik i staten fra 24. mai.