Lønnsforskjellene mellom kvinner og menn vedvarer

Publisert:5. desember 2017Oppdatert:5. desember 2017, 21:37
Fortsatt tjener kvinner mindre enn menn. De største forskjellene mellom personer med høyere utdanning finnes i privat sektor. Foto: Colourbox

Noen av de største forskjellene finnes blant ansatte med høyere utdanning.

I 2016 utgjorde kvinners gjennomsnittlige månedslønn bare 86 prosent av menns lønn. Det viser nye tall fra SSB.

Valg av fagfelt har stor innvirkning

Nesten halvparten av de yrkesaktive med fullført mastergrad er kvinner. I akademiske yrker er kvinner i flertall. De tjener likevel nesten 20 prosent mindre enn menn som sorteres i den samme yrkesgruppen. Ifølge SSB kan forskjellene delvis forklares ved at de utfører ulikt arbeid innenfor ulike typer virksomheter og sektorer.

«Ettersom de kvinnedominerte fagfeltene har det laveste lønnsnivået, har valg av fagfelt stor innvirkning på lønnsforskjellen samlet for ansatte med mastergrad,» skriver SSB i en pressemelding.

Høyere lønn og større forskjeller i privat sektor

I privat sektor tjener ansatte med høyere utdanning bedre enn i offentlig sektor. Det er også i privat sektor at vi finner de største forskjellene på kvinner og menn. Kvinner ansatt i offentlig sektor tjener i gjennomsnitt 44 000 kroner i måneden. Dette er 87 prosent av menns gjennomsnittlige lønn på 50 400 kroner i måneden. I privat sektor tjener kvinner med høyere utdanning i gjennomsnitt 47 400 kroner. Dette er 76 prosent av menns lønn, som er på 62 200 kroner. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed