- Vi må ha klarere og bedre argumenter for hvorfor vi skal få penger

Publisert:30. november 2017Oppdatert:1. desember 2017, 08:34
- Jeg tror at det må klarere og bedre argumenter til får å nå fram hos bevilgende myndigheter, sa Kjersti Fløttum på torsdagens universitetsstyremøte. Foto: Hilde Kristin Strand

Ønskelista for nybygg er lang, men de store pengene går til andre universiteter. Universitetsstyremedlem Kjersti Fløttum etterlyser bedre og klarere argumenter for hvorfor KD skal bevilge penger til UiB.

– Vi vil drive innovasjon, samhandle og drive god forskning. Med arealplanen å legge til rette for hvordan vi kan fasilitere alt det som skjer på universitetet, sa viserektor Robert Bjerknes i sin innledning.

UiBs arealplan sto på sakskartet på universitetsstyret torsdag. Her går det fram hvilke bygg som er planlagt oppusset omdisponert og solgt de kommende årene.

Planen sier også noe om hvilke bygg UiB vil rehabilitere og bygge.  

Det mangler ikke på planer, ønsker og behov. UiB har i en årrekke lagt planer for EnTek-bygget som skal være en storsatsning ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. Griegakademiets lokaler sies å være utdaterte og uegnede, og Fakultet for kunst, musikk og design har ytret ønske om et nybygg for denne virksomheten. Ved Universitetsmuseet er behovene for rehabilitering fortsatt store.

UiO har fått løfte om penger til Life Science-bygget. Ved NTNU ser klarsignalet for milliardbygget Ocean Space Center ut til å nærme seg. Samtidig har de store bevilgningene til UiB manglet de siste årene. 

– Vi ligger langt etter i det å få bygg sammenlignet med andre universitetet. Dette er et langvarig køarbeid, sier Dag Rune Olsen.

Etterlyse de overbevisende fortellingene  

Universitetsstyremedlem Kjersti Fløttum mener UiB har manglet klare og gode argumenter for hvorfor de kostbare byggeplanene faktisk må realiseres.

– Det hjelper ikke at vi har gode planer for bygg, hvis vi ikke har gode argumenter for hvorfor KD skal prioritere finansiering av disse byggene, sa Kjersti Fløttum, medlem av universitetsstyret.

Hun fikk støtte fra universitetsstyremedlem Alf Erling Risa:

– Det er ikke enkelt å planlegge for alle disse ambisjonene. Jeg er enig med Kjersti som etterlyser fortellingen om hvorfor det er tvingende nødvendig for Kunnskapsdepartementet å bevilge penger til våre prosjekter.

Må være til nytte for nasjonen

Også rektor Dag Rune Olsen sa seg enig:

Skal UiB komme gjennom hos Statsbygg, synes det ikke å være tilstrekkelig å argumentere på en god måte om egne behov, påpekte Olsen.

– Vi må ha argumenter som sannsynliggjør at bygget vil være til gagn nasjonalt. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed