Notiser om nye bøker og publikasjoner, samt notiser om personer som har fått priser, utmerkelser, jubileer eller er nyansatt ved UiB kan legges inn her. Vi krever en gyldig e-post-adresse på innsender for å sjekke autensitet, og vi modererer innlegg. 

Jubilant

Rolf Kristian Berge

Jubilant 70 år

Professor dr.philos. Rolf Kristian Berge fyller 70 år den 1. juni.

Jubilanten vokste opp på Finnøy i Ryfylke. I 1975 ble han cand.real i biokjemi ved Universitetet i Bergen, og begynte i 1977 som vitenskapelig assistent ved Inst. for medisinsk biokjemi, Haukeland Sykehus. Det ble starten på en over 40 år lang og fruktbar forskerkarriere. Etter dr.philos graden i 1980 om regulering av cellenes fettstoffskifte (lipid), dannet Berge sin egen Lipidforskningsgruppe hvor han til denne dag har vært en glødende dynamisk og kreativ leder og veileder for nærmere 50 studenter og stipendiater som har tatt hovedfag og dr.grad i biokjemi. Han har gjennom årene fått betydelige bidrag fra EU og Norges Forskningsråd.
Etter 10 år som førsteamanuensis ble han fra 1990 professor i klinisk biokjemi. 1997 – 2001 var han styrer ved Institutt for medisinsk biokjemi og ble senere med i styret for Nordisk senter for fremragende forskning innen ernæring og helse.
Med sin store vitenskapelige kompetanse og sosiale talent, har Berge gjennom årene skapt samarbeid med et stort antall forskningsgrupper i inn- og utland. Han har et våkent øye for å omsette forskningen til praktiske resultater gjennom samarbeid med farmasøytisk industri og fôrindustrien innen landbruk og fiskeoppdrett.
Jubilanten har fått flere forskningspriser bl.a. av Odd-Fellow Foundation og EWOS, og i 2016 ble Lipidgruppen hedret som «Årets forskningsgruppe» ved det Medisinsk-odontologiske fakultet.
Jubilanten er en skattet foreleser som med begeistring formidler sine ideer og kunnskap om intrikate biokjemiske mekanismer. I 2008 ble han belønnet med «FEBS National Lecture Awards», etter et foredrag på en konferanse i Polen.
Rolf er gift med Sigbjørg og sammen har de 3 sønner og 7 barnebarn. Fritid og familieliv dyrkes på hytta i Myrkdalen og på Finnøy hvor hummerfiske i oktober er et årlig høydepunkt.
Arbeidskolleger og venner som i mer enn en halv mannsalder har nytt godt av Rolf sin «stå på»-vilje og arbeidsglede, ser foreløpig ingen tegn til pensjonisttilværelse hos jubilanten. Det hadde vi da heller ikke forventet.
Vi gratulerer med dagen og ønsker lykke til med fortsatt innsats.

Per Bakke, Jon Skorve, Rune J. Ulvik

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed