Feilmelding

The answer you entered for the CAPTCHA was not correct.

Notiser om nye bøker og publikasjoner, samt notiser om personer som har fått priser, utmerkelser, jubileer eller er nyansatt ved UiB kan legges inn her. Vi krever en gyldig e-post-adresse på innsender for å sjekke autensitet, og vi modererer innlegg. 

Pris

Kikki Kleiven

Førsteamanuensis Kikki Kleiven ved Institutt for geovitenskap er Meltzerfondets prisvinner for fremragende forskningsformidling for 2016.

Hun er en kandidat som bruker svært mye av sin tid på formidling og er en glødende talsperson for faget sitt. Vedkommende evner å formidle populærvitenskapelig og folkelig om vitenskap, samtidig som dette er en seriøs forsker. Selv sier vedkommende, i forhold til formidling, at hun tar få forbehold, snakker et enkelt språk og er optimistisk på vegne av framtiden.  Vinneren av årets Meltzerpris er kjent for å være en effektiv formidler, som bruker en rekke ulike medier i sin formidling; TV, radio, aviser, blogger, kronikker, bøker og foredrag.  Kandidatens aktive profil på sosiale medier gjør at hun tjener som en foregangskvinne for hvordan disse plattformene kan brukes til faglig formidling.

Kikki Kleiven er tilsatt som førsteamanuensis i geofagdidaktikk ved Institutt for Geovitenskap. Hun har både sin cand. scient (1996) og sin Dr. scient grad fra Universitetet i Bergen (2000). Hun har vært postdoktor ved Lamont-Doherty Earth Observatory ved Columbia University, USA (2000-2002) og hun har vært forsker i UNI Research Klima og tilknyttet Bjerknessenteret for klimaforskning, før hun ble tilsatt som førsteamanuensis i geofagdidaktikk ved Institutt for geovitenskap i 2011.

Kikki Kleiven er en ettertraktet foredragsholder og holder årlig et stort antall engasjerte foredrag, blant annet har hun blitt hyret inn av NRK til å kurse sine journalister. Hun er velformulert, og hennes grundige argumenter når frem til journalister og politikere, i tillegg til lærere og elever. Hun er bl.a. svært dyktig på å koble grunnforskning og aktuelle klimapolitiske problemstillinger slik at «vanlige» folk forstår sammenhengen mellom naturlige og menneskeskapte endringer.

Kikki har kombinert sin forskerkarriere med det å være en aktiv formidler. Hun er en aktiv fagperson og har publisert i prestisjetunge vitenskapelige tidsskrift som Geology og Science. Samtidig skriver hun både kronikker og leserinnlegg, samt har hatt redaktøransvar for populærvitenskapelige bøker. Gjennom hennes nåværende stilling som geofagdidaktiker er det nå lærerne i videregående skoler som får gleden av Kikki sitt store engasjement. Hun organiserer årlig flere kurs i videre- og etterutdanning av lærere, der hun både foreleser og tar deltakerne ut i felten.

Men det er først og fremst som foredragsholder og populærvitenskaplig formidler Kikki er en ildsjel uten sidestykke, med en aktivitet som tar pusten fra de fleste. Kikki holder 30-60 populærvitenskapelige foredrag årlig for et bredt spekter av fora, eksempelvis Norsk Klimastiftelse, Bergen Næringsråd, ulike lederfora (f eks. Viking Fotballs lederprogram), Hurtigruten, Miljødirektoratet, videregående skoler, grunnskoler, for å nevne noen. I tillegg har hun i flere år stått bak kvalifiseringen til den nasjonale finalen og treningsleiren i geofag-olympiaden (IESO), en viktig arena for å rekruttere morgensdagens realister. Hun har vært hentet inn til å være med på sendingen til TV-aksjonen, hun har vært med på KlimaKlok prosjektet til Siri Kalvig i regi av Klimaløftet, hun har vært mentor i prosjekt Generasjon Grønn i regi av Miljødirektoratet, hun sitter i Arbeiderpartiets klimapanel, osv. Kikki kan gjerne begynne sitt foredrag med å si med stor innlevelse: «det er en utrolig vakker planet vi har, den blå planeten» - da har hun satt scenen og folk lytter.

Det må jo nevnes at tidligere i år fikk Kikki Norsk Geologisk Forenings (NGF) Formidlingspris «Toffen prisen» for sin formidling. Prisen er en æresbevisning til en geolog som gjennom foredrag, artikler eller på annet vis har bidratt vesentlig til popularisering av sin egen vitenskapelige forskning. Kikki er den første kvinne som har fått NGFs Toffenpris, det er på sin plass å nevne på 8. mars!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed