Notiser om nye bøker og publikasjoner, samt notiser om personer som har fått priser, utmerkelser, jubileer eller er nyansatt ved UiB kan legges inn her. Vi krever en gyldig e-post-adresse på innsender for å sjekke autensitet, og vi modererer innlegg. 

Jubilant

Frank Aarebrot

Frank Aarebrot 70 år

Frank H. Aarebrot, professor i sammenliknende politikk, Universitetet i Bergen, fyller 70 år torsdag 19. januar. Han har gjennom flere ti-år markert seg som en av Norges fremste formidlere av samfunnsvitenskapelig kunnskap, og har vunnet ærefulle priser fra både Norges Forskningsråd og Meltzerfondet for fremragende forskningsformidling.

De siste årene er han blitt spesielt landskjent som en «statsvitenskapens Francis Bull», med NRK-programmene om «200 år på 200 minutter» ved markeringen av 200-årsjubileet for Grunnloven; «krig på 200 minutter» i anledning 75-års markeringen av utbruddet av 2. verdenskrig i Norge, og senest «227 år med presidenter på 227 minutter» i anledning det amerikanske presidentvalget i november.

Etter examen artium på Langhaugen Gymnas i 1966 begynte Frank å studere. Timingen var mer perfekt enn han eller andre den gang kunne forestille seg: Den allerede da internasjonalt høyt anerkjente stats- og samfunnsviteren Stein Rokkan var samme år blitt utnevnt til professor i sosiologi med særlig ansvar for å bygge ut faget «sammenliknende politikk» ved Universitetet i Bergen. Frank slapp å reise til Oslo for å studere statsvitenskap, og det passet ham nok bra.

Noen av oss lærte Frank å kjenne som medstudent på det første kullet i samfunnskunnskap grunnfag ved Universitetet i Bergen i 1967. Allerede da forsto vi at dette var en mann med talent for analytisk tenkning og som kombinerte dette med usedvanlig rike kunnskaper om historie, politikk og samfunn. Den gang som nå gjorde han seg bemerket med stor og ekte entusiasme for å formidle kunnskaper og meninger. Yngre kolleger lærte Frank å kjenne som en populær og inspirerende foreleser og veileder, og senere som kollega, ved «Sampol» (Institutt for sammenliknende politikk).

Frank ble tidlig vitenskapelig assistent for Stein Rokkan under studietiden. I 1969-70 fulgte han med Rokkan til Yale University, der Rokkan var gjesteprofessor. Frank ble cand.polit. i 1976. På 1970-tallet vikarierte han i ulike lektorater og amanuensisstilllinger, før han ble fast ansatt tidlig på 1980-tallet. Han rykket opp til professor i 2001.

Han har vært en svært viktig aktør i utviklingen av faget som underviser, forsker, formidler og institusjonsbygger. Frank var dessuten en drivkraft i etableringen av en erfaringsbasert mastergrad i valgobservasjon og demokratibygging. Han har selv ledet og deltatt i internasjonal valgobservasjon. I hele sin karriere har han vært sterkt internasjonalt engasjert i forskning og utdanning omkring temaer i europeisk politisk utvikling. Dette engasjementet har blant annet gitt ham et langvarig oppdrag som professor II ved Ørebro Universitet og faste forelesningsoppdrag i flere år ved Institut des Sciences Politiques i Dijon. Han har ledet og deltatt i en rekke internasjonale, komparative prosjekter, spesielt omkring demokratisering og politiske endringer i sentral- og øst-Europa etter kommunismens sammenbrudd samt studier av EUs utvikling.

Journalister vet at akademikeren Frank er er engasjert, uredd og mer enn gjennomsnittlig imøtekommende til å kommentere aktuelle begivenheter i samfunnet. Han har kommentert valg hjemme og internasjonalt i 40 år. De gode relasjonene til pressen fikk et anerkjennende uttrykk da Bergens Presseforening i 1999 kåret ham til årets «Kjuagutt». I Norsk biografisk leksikon blir Frank Aarebrot omtalt som «erkebergenser», det vil visstnok si: «snakkeglad, uformell, lettpåståelig og sterkt engasjert i talløse spørsmål!» Denne karakteristikken kan nok få kollegial godkjenning. Men det må heldigvis føyes til at han er dårlig til å ta seg selv høytidelig. Mange har hatt gleden av hans kunnskaper, meninger, inspirasjon, sprudlende humør og kjappe replikker.

Institutt for sammenliknende politikk ønsker Frank hjertelig til lykke med 70-årsdagen og vi ser frem til fortsatt å treffe på en like engasjert professor emeritus!

Venner og kolleger på «Sampol»

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed