IBM-avtalen gir UiB unike muligheter

Publisert:9. november 2017Oppdatert:9. november 2017, 14:16
Det er helt opp til våre fagmiljøer å vurdere konkrete samarbeidsprosjekter som kan realiseres innenfor avtalen mellom UiB og IBM, skriver rektor Dag Rune Olsen. Foto: Colourbox

En grunnleggende premiss er at UiB i alle samarbeidsrelasjoner med eksterne aktører fullt ut skal ivareta vår autonomi.

Professor Jostein Gripsruds stiller spørsmål i På Høyden om hva det betyr for Universitetet i Bergen (UiB) at vi har inngått en samarbeidsavtale med IBM. Avtalen inneholder først og fremst overordnede prinsipper og rammer for hvordan avtaler om samarbeidsprosjekter mellom UiB og IBM skal inngås. Målet er å gjøre det enkelt og effektivt å sette i gang konkrete avtaler om samarbeidsprosjekter innen teknologiutvikling, enten det gjelder forskning, utdanning eller administrasjon.

Rent konkret vil avtalen gi studentene våre muligheter til å delta i IBM sine prosjekter som kan innebære arbeid med bruk av kunstig intelligens, læringsanalyser og maskinlæring, IBMs såkalte Watsonteknologi. Vi er også i dialog om å få tilgang til avanserte programvare som vi planlegger å integrere i læringsplattformen vår, Mitt UiB.  Dette vil bli tilgjengelig for våre undervisere og studenter og gi oss tilgang på et rikt bibliotek av verktøy basert på skyteknologi innen blant annet moderne analyseverktøy og kognitive verktøy. Samarbeidet med IBM illustrerer også ambisjonene i vår digitaliseringsstrategi og for satsingen i Media City Bergen der vi skal samarbeide tettere med medie- og teknologibransjen, slik at det styrker universitetets satsing på utdanning og forskning.

En grunnleggende premiss for denne og alle andre av våre klyngesatsinger, er uansett at UiB i alle samarbeidsrelasjoner med eksterne aktører fullt ut skal ivareta vår autonomi. Dette gjelder også for samarbeidsavtalen mellom UiB og IBM. Den forplikter oss ikke til å bruke IBM fremfor andre aktører. Det er helt opp til våre fagmiljøer å vurdere konkrete samarbeidsprosjekter som kan realiseres innenfor denne avtalen. Avtalen er offentlig. (Se vedlagte pdf). 

 

 

Vedlegg: 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed