Nissene på lasset

Publisert:8. september 2017Oppdatert:8. september 2017, 09:23
Artikkelforfatterne ønsker seg en nissefri regjering med Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre som statsminister.

Knut Knapskog og Peter Hatlebakk velger seg en nissefri regjering. 

Mye av denne valgkampen har handlet om taktiske retningsvalg. Sist ut er Abid Raja, som mener at Trond Giske er fordummende når han påpeker at en stemme til Venstre er en stemme på en regjering med FrP og Høyre – et poeng Rajas parti bruker på jakt etter borgerlige velgere. Raja følger deretter andre borgerlige kamerater ved å si at Rødt og MDG er nissene på lasset med Arbeiderpartiet.

Poenget er banalt. Venstre, med sine fire prosent, sammenligner innflytelsen Frp og Høyre har (40 prosent) med den Rødt (2-3 prosent) eventuelt vil ha. Bratteliregjeringen i 1973 styrte jo også med støtte fra blant andre NKPs partiformann Reidar Larsen (som ble valgt som SF-representant), uten at Bratteli av den grunn styrte på hans premisser. Arbeiderpartiet har lang erfaring med å vinne vekslende flertall i sprikende Storting i de mange AP-regjeringer mellom 1961 og 2005.

Nissene på lasset er langt mindre viktig enn nissene ved taburettene. En borgerlig regjering betyr gjenvalg og innflytelse for Listhaug, Amundsen, Sandberg og Skei Grande: en regjering prisgitt klimaskeptikere og en elendig fordelingspolitikk. På den annen side kan de rød-grønne partiene danne en sterk og handlekraftig regjering selv uten rent flertall, om nødvendig med vekslende flertall på Stortinget.

Dette er mitt taktiske retningsvalg: Vi kan få en nissefri regjering med AP, SP og SV; en regjering som satser på arbeidsplasser for alle, et grønt skifte i transport- og industripolitikken, på bedre vilkår for minstepensjonister og unge i etableringsfasen. Det stemmer vi for!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed