MOF og MatNat ødelegger for sine egne studenter

Publisert:27. januar 2016Oppdatert:27. januar 2016, 11:20
Bare tjue prosent av studentene ved Det medisinsk-odontologiske fakultet reiser på utveksling, skriver representanter fra Studentparlamentet ved UiB i dette innlegget.

Noen studenter blir aktivt frarådet å reise på utveksling.

I forrige uke ble det arrangert internasjonal dag rundt omkring på fakultetene. Målet er å informere studentene om utvekslingsmulighetene som finnes ved UiB, og å få flere til å søke på utveksling. UiB vedtok nettopp i sin strategi at 40% av alle som tar en grad ved UiB skal ha vært på utveksling. Et godt og ambisiøst mål som ikke bare studentene, men også de ansatte, bør ha interesse av at vi skal klare å nå.

Men hvordan skal vi klare det når UiB snakker i munnen på seg selv? For det er ikke bare tilfeldig at 55% av studentene på juridisk fakultet velger å reise på utveksling, mens under 20% av studentene på det medisinsk- odontologisk fakultet og på det matematisk- naturvitenskapelig fakultet velger det samme. Det dreier seg blant annet om praktisk tilrettelegging og en særs skuffende kommunikasjonslinje.

For det blir selvmotsigende når UiB setter seg et mål om at 40% av studentene skal på utveksling, mens kun 15% av enkelte kull på medisin i det hele tatt kan få tilbud om utveksling. Vel så selvmotsigende er det når enkelte studieretninger på MatNat er så og si skreddersydd for å unngå utveksling. Vi har møtt studenter som har vært nødt til å ta faglig krevende fag tidligere i sitt studieløp, samt studenter som har måttet ta mer enn 30 studiepoeng hvert semester for å kunne muliggjøre utveksling. Dersom UiB sin plan for å oppnå sine egne mål på utveksling er at studentene selv skal ta store personlige kostnader, er vi garantert å feile.

Vi ligger bakpå når det kommer til å legge til rette for utveksling i studieprogrammene. Det er greit nok. Det kan vi enkelt gjøre noe med. Verre er det når vitenskapelige ansatte viser holdninger til utveksling som ikke hører hjemme i dagens globaliserte verden.

For vi blir ganske oppgitte når vi hører fra studenter på odontologi og kjemi at de har blitt aktivt frarådet å ta utveksling fra sin egen foreleser. Det vitner om manglende forståelse og innsikt i UiBs egne målsetninger. Når det nevnes at det vil være skadelig for studentens egen fremtid i akademia og arbeidsliv vitner det også om totalt manglende forståelse for de positive kunnskapene studenten tilegner seg under utveksling. Ifølge Erasmus Impact Study ser 92% av arbeidsgivere etter evner som tilegnes under utveksling når de ansetter nye arbeidstakere. Disse evnene, som innebærer nysgjerrighet, problemløsning og toleranse, er noe du som underviser selv kan dra nytte av når studentene vender tilbake til det glade Vestland.

Vi er overbevist om at et utvekslingsopphold har en verdi selv om du studerer matematikk, farmasi, fysikk eller odontologi. Man kan ikke sitte stille innenfor fakultetets fire vegger og tenke at man er alene i verden. Det er man ikke. Og før du vet ordet av det kommer verden til deg, selv om du ikke drar ut til den. Da er det bedre å være forberedt.

Skal vi få flere studenter til å reise på utveksling så må du som vitenskapelig ansatt være med på å hjelpe oss med å nå dette målet. Det tjener både du og studentene dine på!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed