Prorektor-saka ved UiO:

I eit lukka møte før sommaren diskuterte universitetsstyret ved UiO korleis dei har handtert prorektor Vartvedt Fjeld sin avgang. Trass skuldingar om både maktarroganse og ulovleg vedtak, ønskjer ikkje styret eit nytt val av rektorat.

Leserbrev

Ikke alle som får tilbud om studieplass møter til studiestart. Når vi overbooker, handler det derfor både om å utnytte kapasitet og å ivareta kvalitet.

Leserbrev

Det namnefaglege forskingsmiljøet blir svikta både i Bergen og Oslo. No må vi unngå at det døyr.

Siste leserkommentarer

UiB ligger på tredjeplass på mange statistikker, bak både Oslo og Trondheim. Men på Thomson Reuters siste liste over verdens mest innflytelsesrike forskere, er bildet et helt annet.

Alle de statlige universitetene og høyskolene klarte å svare innen fristen da Kunnskapsdepartementet ba dem om å gå gjennom beredskapsplanene sine i lys av terrortrusselen mot Norge.

- Norske myndigheters beslutning om å diskriminere iranske studenter og hindre deres utdanningsbestrebelser er fullstendig urettferdig og uakseptabel. Jeg forventer at beslutningen vil bli omgjort. Den akademiske superstjernen Noam Chomsky er ikke nådig mot det akademiske spionfilteret i Norge.

Mens du ligg i hengekøya med ei bok er det andre som held hjula i gang. På Høyden har tatt ein kikk bak kontordørene, under bassenga og over tak på eit sommarstille universitet i ein liten by langt nord i Europa.

Forskningsfinansieringen har fått for lite ansvar i diskusjonen om oljeetikk, mener bergensforsker.

Det kan kranførar Egil fjellstad frå sin gule “elfenbeinstårn”, høgt over akademia og Nygårdshøyden. Sjå bileta!

Politiet etterforskar eit mistenkeleg dødsfall etter at ei kvinne blei funnen daud laurdag kveld.

Forskerstillingen ble utlyst i januar 2013 - under det forrige dekanatet og forrige instituttleder. Tilsettingen tok såpass lang tid at utlysningen gikk ut på dato, mener noen, og fakultetsstyret sendte hele saken tilbake til start.

Forskere på ESOF-konferansen skremte hverandre med debatter om juks og tillit, og om forskere som har blitt dømt for å gi “gale” råd til jordskjelvofre.

Det humanistiske fakultet har vært på NTNU for å snakke om samarbeid om tysk- og franskfaget. Det kan gå mot de første, integrerte masterprogrammene mellom universitetene. Dette er et forsøk på å imøtekomme departementets småfagspolitikk.

Det er ikkje gjort over natta å ta inn over seg konsekvensane av klimaendringane, meiner dekan Helge Dahle ved Det matematisk-naturvitskaplege fakultetet ved UiB. Men han meiner dei er på god veg.

Hvilke betingelser må være til stede for at neste generasjon forskere skal forbli på universitetet? Er det en visshet om at du er ønsket også til neste år? Prosjektmidler? Frihet fra blodtappende kontorarbeid?

Som dekan, senterleder, instituttleder eller toppleder skal du administrere, inspirere, organisere og helst publisere. Hvordan kan du bære alle hattene uten å brekke nakken?

SV-fakultetet er avhengig av fullfinansierte studieplasser for å dekke inn kostnadene ved å flytte inn i Media City Bergen (MCB).

Doktorgradskandiater er lite åpne for en karriere utenfor akademia. Er det professorene sin feil?

Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) underkjenner Høgskolen i Oslo og Akershus’ undervisningssystem. I likhet med NTNU i Trondheim opplever HiOA og rektor Kari T Jensen å få stryk.

Siste bit av prosjekterte E39 gjennom Sogn og Fjordane kom på plass denne uken. UiB-arkeologer finner spor tilbake til steinalderen ved traseen langs vakre Jølstravatnet.

Leserbrev

En god veileder kan løfte et godt prosjekt og hjelpe en forskerspire å gro. En dårlig veileder i verste fall få både prosjekter og dyktige kandidater til å forvitre. Ph.d.-kandidatutvalget ved HF har undersøkt hvor tilfredse kandidatene er med veiledningen de får.

Det smell kraftig når CMR-eigde GexCon lagar gasseksplosjonar på testfeltet på Sotra. I førre veke var ekplosjonsforskarar frå heile verda samla på staden.

Internasjonal fagfellevurdering av utdanningstilbud, nasjonal re-sensur av karakterer, og en nordisk runde med fagfusjoner. Dette er noen av ideene politisk ledelse i KD og statssekretær Bjørn Haugstad (bildet) ønsker innspill på fra institusjonene. Det blir en travel forskningspolitisk høst.

UiB ligg på tredjeplass på mange statistikkar, etter UiO og NTNU. Men kva for eit UiB vil vi ha om ti år, og korleis skal vi komme dit? Det mangla ikkje på forslag under universitetsleiarkonferansen på Solstrand i går.

På Høyden mottok onsdag prisen for årets forskningsjournalistikk under 10-års jubileet for Vitenskapsakademiet i Stavanger. Det er nærheten til kildene som gjør universitetsavisene unike, mener komiteen.

– Universitetene må skjerpe seg når det gjelder å skaffe seg oversikt over hva de faktisk forsker på. Det blir vanskelig å ikke ta det rådet fra NENT på alvor, mener professor Peter M. Haugan.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed

Annet universitetsnytt

Khrono
Hun synes yrkesfagelever fortjener like gode pedagoger som andre elever. Og da må lærerne ha mer lærerkompetanse, mener Sidsel Øiestad Grande.
Khrono
Om språksamlingane og den digitale ordbokstenesta blir organiserte utanfor Universitetet i Oslo, vil også pengane fylgja med. Det understrekar...
Khrono
This week Petter Egge found himself in front of a class full of working actors. How?
Khrono
Ny app erstatter gamle kvitteringer på papir for studentene på Høgskolen i Oslo og Akershus.
Khrono
Før var Jon Ludvig Hammer student på Høgskolen i Oslo og Akershus. Nå spiller han sjakk på heltid og er deltaker på Norges OL-lag.
Khrono
Den akademiske superstjernen Noam Chomsky er ikke nådig mot den akademiske filtreringen av iranstudenter i Norge.
Abonner på Forsidestrøm