Statssekretær Bjørn Haugstad (H) i Kunnskapsdepartementet sier det er uaktuelt å gi UH-institusjonene vetorett i strukturprosessen.

- Hva skal vi med universitetet, om det ikke er i stand til å bidra til å forme fremtiden vår? spør Ragnhild Freng Dale.

Institusjonene bør vurdere framtiden for fag med færre enn 20 studenter, har departementet varslet. Gjennomgangen på fakultetene viser at kun ett fakultet åpner for direkte nedleggelse av studietilbud.

Siste leserkommentarer

Det viser tellingene til QS World University Rankings, som ble offentlige i går.

Det er haustidyll i Nygårdsparken etter stenginga, men rom-folk har inntatt enden av Johannes Bruns gate, og bruker grøntområde som latrine.

Vil du påvirke korleis UiB blir fram mot 2022? «Olsenbanden» legg ein plan, men vil først ha dine innspel.

– En dag kommer oljeindustrien til å ende. Vi lever på en rikmannstopp. Vi må først og fremst omsette petroleumsformuen til en ny kunnskapsformue, sier Bjørn V. Lerøen i Norsk olje og gass.

En oppgave Yohannes Yebabe Tesfay (31) gjorde i et masterkurs ved Høgskolen i Molde, ble artikkel i et nivå 2-tidsskrift.

– Rangeringane er ikkje særleg brukande verken til å styra institusjonane eller dei nasjonale prioriteringane. Det seier statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet etter at norske forskarar har dissekert både Shanghai- og Times Higher Education-målinga.

Senter for vitenskapsteori har blitt bedt av rektoratet om å komme med et innspill om forskningens samfunnsansvar. Det kom frem under petroleumsdebatten på VilVite-senteret denne uken.

Det kan bli aktuelt å lata utdanningsinstitusjonane konkurrera om studieplassar. Det er klart etter at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen stiller seg positiv til dette forslaget frå Nasjonalt organ for kvalitet i utdanning (NOKUT).

Høgskolen i Bergen (HiB) ser for seg flere alternativer de kan leve med – blant annet en full fusjon mellom høyskolene på Vestlandet. To alternativer kan Vestlandets største høyskole ikke leve med. At høyskolen skulle splittes, eller at høyskolen blir fusjonert med Universitetet i Bergen.

Professor emeritus Jan Petter Blom (86) er utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats til fremme av norsk folkedans og folkemusikk.

Kunnskapsministeren mener han fikk bekreftet modenhet for endringer i det nordnorske landskap for høyere utdanning.

En britisk rapport konkluderer med bedragersk virksomhet blant firma som rekrutterer internasjonale studenter på vegne av universiteter i Storbritannia.

Rektoratet meiner at UiB skal bli best i klassen på e-læring. Det ligg eit godt stykke arbeid før målet er nådd.

Utdanning – og særlig høyere utdanning – er nøkkelen til hvordan velferdsstaten skal sikres i fremtiden, tror statsråd Torbjørn Røe Isaksen.

Én av fem Bergensstudenter sliter psykisk, mens en noe større andel Oslo-studenter er i høyrisikogruppen enn blant Bergen- og Trondheimsstudentene, viser lokale tall fra Helse og trivselsundersøkelsen.

34 prosent av dei spurte er ueinige eller delvis ueinige i at tilsette ved universitet og høgskular bør stå heilt fritt til å ytra seg.

I stedet satser partnerne i UH-Nett Vest på å konkretisere et videre samarbeid rundt oppbygging av felles grader og bygge stordriftsfordeler innenfor en konsortium-modell.

De representerer tusenvis av ansatte, men fagforeningene får hverken plass rundt bordet eller på tilhørerbenken når KD inviterer til dialogmøter.

16 prosent av norske studenter svarer i en omfattende ny undersøkelse at de er ensomme, og èn av 10 mestrer ikke studiene. Professor forteller om studenter som får økte psykiske plager under studiene.

En gladnyhet fra de utfordrede språkfagene: En omlegging som gir studenter mulighet til å hoppe rett på det de liker best, viser gode resultater.

Telefonsystemet til heile den norske utdannings- og forskingssektoren blei slått ut av hackarar i dag, gjennom eit såkalla DDOS-angrep.

Han er UiBs første Scholar at Risk. Nå har kona og sønnen kommet seg ut av Iran – og naturgeografen kan snakke om sine erfaringer med å være forsker under prestestyret.

– Språksamlingane og museumssamlingane treng ein spesialsydd finansieringsmodell. Det meiner Venstre-leiar Trine Skei Grande er blitt endå klarare etter at språksamlingane er i ferd med å bli skvisa ut av UiO.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed

Annet universitetsnytt

Universitetsavisa
Å bygge NTNUs mulig nye campus i tre, vil vekke interesse for NTNUs hovedsete både nasjonalt og internasjonalt mener byplansjefen i Trondheim
Khrono
Hvis Fakultet for samfunnsfag skal greie slankekuren det er pålagt av høgskolestyret, er tilsettingsstopp eneste farbare vei, mener styret på...
Universitetsavisa
Kartet i UH-sektoren tegnes på nytt, det tegnes raskt og det kan skape store omveltninger i ansatte og studenters hverdag. Hvem bør slå seg sammen...
Universitetsavisa
NTNU får etablere et nytt doktorgradsstudium i audiovisuelle medier, i fellesskap med Høgskolen i Lillehammer.
Khrono
Høgskulen samarbeider med eit universitet i Uganda, og håpar blant anna at studentane skal bli betre i engelsk av å ha lærarar frå Afrika.
Khrono
Styremedlem Kari Pahle synes det er et svakhetstegn at de siste valgte rektorene ved høgskolen bare har sittet i èn periode.
Abonner på Forsidestrøm