Møtt-tallene fra fakultetene er nå klare. SVF ligger an til å ende med færre studenter enn planlagte studieplasser - til tross for overbooking.

Leserbrev

Totale kutt i rammene til instituttene for 2014 og 2015 vil bli omlag 7 %, eller omlag 27.6 MNOK, skriver Mat-nat-professorene Jarle Berntsen og Hans Munthe-Kaas. Tiltakene for å styrke universitetet og fakultetet koster imidlertid penger.

Nærare 1500 elevar møtte opp på Forskningstorget i Bergen fredag. Der fekk dei møte alt frå det mystiske orakelet i Delfi til entusiastiske forskarar, statsmeteorologar og ulike fiskeslag.

Siste leserkommentarer

I ein ny studie, som vart lansert fredag i det medisinske tidsskriftet The Lancet, skriv blant andre UiB-professor Ole Frithjof Norheim at det er mogleg å redusere talet på dei som dør ein for tidleg død med nærare 17 millionar innan 2030.

Statssekretær Bjørn Haugstad (H) i Kunnskapsdepartementet sier det er uaktuelt å gi UH-institusjonene vetorett i strukturprosessen.

- Hva skal vi med universitetet, om det ikke er i stand til å bidra til å forme fremtiden vår? spør Ragnhild Freng Dale.

Institusjonene bør vurdere framtiden for fag med færre enn 20 studenter, har departementet varslet. Gjennomgangen på fakultetene viser at kun ett fakultet åpner for direkte nedleggelse av studietilbud.

Det viser tellingene til QS World University Rankings, som ble offentlige i går.

Det er haustidyll i Nygårdsparken etter stenginga, men rom-folk har inntatt enden av Johannes Bruns gate, og bruker grøntområde som latrine.

Vil du påvirke korleis UiB blir fram mot 2022? «Olsenbanden» legg ein plan, men vil først ha dine innspel.

– En dag kommer oljeindustrien til å ende. Vi lever på en rikmannstopp. Vi må først og fremst omsette petroleumsformuen til en ny kunnskapsformue, sier Bjørn V. Lerøen i Norsk olje og gass.

En oppgave Yohannes Yebabe Tesfay (31) gjorde i et masterkurs ved Høgskolen i Molde, ble artikkel i et nivå 2-tidsskrift.

– Rangeringane er ikkje særleg brukande verken til å styra institusjonane eller dei nasjonale prioriteringane. Det seier statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet etter at norske forskarar har dissekert både Shanghai- og Times Higher Education-målinga.

Senter for vitenskapsteori har blitt bedt av rektoratet om å komme med et innspill om forskningens samfunnsansvar. Det kom frem under petroleumsdebatten på VilVite-senteret denne uken.

Det kan bli aktuelt å lata utdanningsinstitusjonane konkurrera om studieplassar. Det er klart etter at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen stiller seg positiv til dette forslaget frå Nasjonalt organ for kvalitet i utdanning (NOKUT).

Høgskolen i Bergen (HiB) ser for seg flere alternativer de kan leve med – blant annet en full fusjon mellom høyskolene på Vestlandet. To alternativer kan Vestlandets største høyskole ikke leve med. At høyskolen skulle splittes, eller at høyskolen blir fusjonert med Universitetet i Bergen.

Professor emeritus Jan Petter Blom (86) er utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats til fremme av norsk folkedans og folkemusikk.

Kunnskapsministeren mener han fikk bekreftet modenhet for endringer i det nordnorske landskap for høyere utdanning.

En britisk rapport konkluderer med bedragersk virksomhet blant firma som rekrutterer internasjonale studenter på vegne av universiteter i Storbritannia.

Rektoratet meiner at UiB skal bli best i klassen på e-læring. Det ligg eit godt stykke arbeid før målet er nådd.

Utdanning – og særlig høyere utdanning – er nøkkelen til hvordan velferdsstaten skal sikres i fremtiden, tror statsråd Torbjørn Røe Isaksen.

Én av fem Bergensstudenter sliter psykisk, mens en noe større andel Oslo-studenter er i høyrisikogruppen enn blant Bergen- og Trondheimsstudentene, viser lokale tall fra Helse og trivselsundersøkelsen.

34 prosent av dei spurte er ueinige eller delvis ueinige i at tilsette ved universitet og høgskular bør stå heilt fritt til å ytra seg.

I stedet satser partnerne i UH-Nett Vest på å konkretisere et videre samarbeid rundt oppbygging av felles grader og bygge stordriftsfordeler innenfor en konsortium-modell.

De representerer tusenvis av ansatte, men fagforeningene får hverken plass rundt bordet eller på tilhørerbenken når KD inviterer til dialogmøter.

16 prosent av norske studenter svarer i en omfattende ny undersøkelse at de er ensomme, og èn av 10 mestrer ikke studiene. Professor forteller om studenter som får økte psykiske plager under studiene.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed

Annet universitetsnytt

Universitetsavisa
Slik svarte NTNU-rektor Gunnar Bovim, HiST-rektor Helge Klungland og leder Petter Aaslestad i Forskerforbundet da de møtte til UA-debatt om en mulig...
Universitetsavisa
Universitetsavisa skifter drakt. Med ny og oppdatert nettløsning og ny design blir avisa enda mer lesverdig, enda mer aktuell og enda viktigere å...
Khrono
Hvem bør slå seg sammen med hvem og hvilke konsekvenser vil dette få? Rektorene i Trondheim samt Forskerforbundet møttes til debatt mandag kveld...
Khrono
20 år, eit utal prosessar, diskusjonar og 2,5 milliardar kroner. Det har tatt tid, men i dag kunne Høgskulen i Bergen endeleg offisielt opne.
Universitetsavisa
Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi inviterer til åpent debattmøte om forskningsetiske sider ved...
Khrono
Litt motstrebende har ansatte ved Institutt for sosialfag flyttet inn i Forskningsrådets gamle bygg i Stensberggata 26. Studentene er fornøyde.
Abonner på Forsidestrøm