Det kan kranførar Egil fjellstad frå sin gule “elfenbeinstårn”, høgt over akademia og Nygårdshøyden. Sjå bileta!

Politiet etterforskar eit mistenkeleg dødsfall etter at ei kvinne blei funnen daud laurdag kveld.

Forskerstillingen ble utlyst i januar 2013 - under det forrige dekanatet og forrige instituttleder. Tilsettingen tok såpass lang tid at utlysningen gikk ut på dato, mener noen, og fakultetsstyret sendte hele saken tilbake til start.

Siste leserkommentarer

Forskere på ESOF-konferansen skremte hverandre med debatter om juks og tillit, og om forskere som har blitt dømt for å gi “gale” råd til jordskjelvofre.

Det humanistiske fakultet har vært på NTNU for å snakke om samarbeid om tysk- og franskfaget. Det kan gå mot de første, integrerte masterprogrammene mellom universitetene. Dette er et forsøk på å imøtekomme departementets småfagspolitikk.

Det er ikkje gjort over natta å ta inn over seg konsekvensane av klimaendringane, meiner dekan Helge Dahle ved Det matematisk-naturvitskaplege fakultetet ved UiB. Men han meiner dei er på god veg.

Hvilke betingelser må være til stede for at neste generasjon forskere skal forbli på universitetet? Er det en visshet om at du er ønsket også til neste år? Prosjektmidler? Frihet fra blodtappende kontorarbeid?

Som dekan, senterleder, instituttleder eller toppleder skal du administrere, inspirere, organisere og helst publisere. Hvordan kan du bære alle hattene uten å brekke nakken?

SV-fakultetet er avhengig av fullfinansierte studieplasser for å dekke inn kostnadene ved å flytte inn i Media City Bergen (MCB).

Doktorgradskandiater er lite åpne for en karriere utenfor akademia. Er det professorene sin feil?

Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) underkjenner Høgskolen i Oslo og Akershus’ undervisningssystem. I likhet med NTNU i Trondheim opplever HiOA og rektor Kari T Jensen å få stryk.

Siste bit av prosjekterte E39 gjennom Sogn og Fjordane kom på plass denne uken. UiB-arkeologer finner spor tilbake til steinalderen ved traseen langs vakre Jølstravatnet.

Leserbrev

En god veileder kan løfte et godt prosjekt og hjelpe en forskerspire å gro. En dårlig veileder i verste fall få både prosjekter og dyktige kandidater til å forvitre. Ph.d.-kandidatutvalget ved HF har undersøkt hvor tilfredse kandidatene er med veiledningen de får.

Det smell kraftig når CMR-eigde GexCon lagar gasseksplosjonar på testfeltet på Sotra. I førre veke var ekplosjonsforskarar frå heile verda samla på staden.

Internasjonal fagfellevurdering av utdanningstilbud, nasjonal re-sensur av karakterer, og en nordisk runde med fagfusjoner. Dette er noen av ideene politisk ledelse i KD og statssekretær Bjørn Haugstad (bildet) ønsker innspill på fra institusjonene. Det blir en travel forskningspolitisk høst.

UiB ligg på tredjeplass på mange statistikkar, etter UiO og NTNU. Men kva for eit UiB vil vi ha om ti år, og korleis skal vi komme dit? Det mangla ikkje på forslag under universitetsleiarkonferansen på Solstrand i går.

På Høyden mottok onsdag prisen for årets forskningsjournalistikk under 10-års jubileet for Vitenskapsakademiet i Stavanger. Det er nærheten til kildene som gjør universitetsavisene unike, mener komiteen.

– Universitetene må skjerpe seg når det gjelder å skaffe seg oversikt over hva de faktisk forsker på. Det blir vanskelig å ikke ta det rådet fra NENT på alvor, mener professor Peter M. Haugan.

Over 40 kunnskapsbygg av kulturhistorisk betydning fredes, bestemte Riksantikvaren i dag. Det er 15 UiB-bygg på listen. Se hvilke bygg det gjelder.

NENT-rådet er klart:

– Vi er glade for at vår forskning og utdanning innenfor klimaforskning er i verdensklasse. Det er naturlig at NENTS uttalelse kan bli en del av strategiarbeidet, sier Dag Rune Olsen.

Dersom petroleumsforskning hindrer omstillingen til en grønnere energi vil den være uetisk, konkluderer NENT.

– Skal vi være et nummer 3-universitetet, folkens? Det er altså et retorisk spørsmål, sa rektor Dag Rune Olsen, og erklærte årets ledersamling på Solstrand for åpnet.

I ein milliliter av dette grøne vatnet finst det 5 millionar omega 3-rike algar. Blir dette omdanna til laksefôr, kan vidare vekst i oppvekstnæringa på Vestlandet vere sikra.

I forrige uke demonstrerte iranske studenter og forskere. Mandag møtte rektor en iransk forsker på sitt kontor. Senere i uken treffes universitetsrektorene i Norge til et felles rådslag. Deretter er planen å treffe KD for en klargjøring av hva “sensitive studier” egentlig er.

I dag fikk regjeringen overlevert den endelige rapporten fra MOOC-utvalget med NTNUs Berit Kjelstad i spissen. Mer tempo og penger er to viktige stikkord fra utvalgets rapport.

Leserbrev

På Høydens redaktør peker helt korrekt på at vitenskapelige ansettelser tar svært langt tid og at dette altfor ofte glemmes når reglementet skal re

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed

Annet universitetsnytt

Khrono
There is no secret that there are many obstacles for a young, naïve man who goes to Hollywood to search for gold as an amateur actor.
Khrono
Det er en myte at en stadig større andel av befolkningen lever på trygd, mener Lars Inge Terum, HiOA-forsker.
Khrono
Det er ledige studieplasser på 10 av 13 bachelorprogrammer for yrkesfaglærere. Samtidig mangler over 1000 lærere i yrkesfag formell ...
Khrono
Studentledere er bekymret for at for mange får tilbud om studieplass. Kunnskapsministeren ytrer forståelse.
Khrono
Både ny og gammel leder i Forskerforbundet mener ansatte er langt mer fornøyd med høgskolen enn det en fersk undersøkelse av omdømme viser.
Khrono
Svein Fuglestad kan mer enn å undervise kommende barnevernspedagoger. Nå er låta hans «Våren komme nå» ute på iTunes.
Abonner på Forsidestrøm