Offentlig betalte norske forskere bør ikke ta betalt for å skrive lærebøker, mener professor i internasjonal helse. Hvordan vitenskapelig publisering fungerer i dag, kvalifiserer til akademisk apartheid.

Høgskolen i Bergen og Høgskulen i Sogn og Fjordane fikk nye styremedlemmer sist av høgskolene, først mandag ettermiddag ble navnene offentliggjort. Det kan ha gått fusjonspolitikk i oppnevningene.

Debatt

Det er godt at Stortinget reagerer på den humanitære krisen i Syria. Men det er synd at de den 19. juni vedtok å finansiere den humanitære hjelpen ved å ta penger fra forsknings- og kunnskapssamarbeid, skriver rektor Dag Rune Olsen og viserektor for internasjonalisering, Anne Christine Johannessen.

Siste leserkommentarer

Per Arne Foshaug kjem frå Bufetat til UiB. Han byrjar i stillinga som økonomidirektør i haust.

Barna som kjem til verda før dei har vore 28 veker i mors liv, kan har dårlegare livskvalitet enn andre barn i oppveksten. Det viser ei fersk doktoravhandling.

Det matematisk-naturvitskapelege fakultetet får pengar til nytt utstyr frå Forskingsrådet. – No får me gjort ting me elles ikkje kunne gjort, seier prodekan Jarl Giske.

Fusjonsstøvet har lagt seg, men avtroppende rektor ved Høgskolen i Sogn og Fjordane, Åse Løkeland, vet at det kommer en innkalling til departementet i det nye studieåret. Men det blir ikke hun som reiser over fjellet.

Som UiB-tilsett kan ein feriera på ei hytte med eigen vinkjellar og freda utedo, og i hagen har ein utsikt til staden der det truleg gjekk føre seg avrettingar.

Utlendingsnemdas advokat mener forklaringene til de to NTNU-professorene som vitnet i saken med to iranske stipendiater bærer preg av at de ønsket å hjelpe stipendiatene sine.

Styret ved Høgskolen i Nord-Trøndelag vedtok torsdag fusjon med Universitetet i Nordland. På forhånd var samtlige fagforeninger i mot.

Innovasjon i byen samles i Bergen teknologioverføring AS - når nå også HiB og SIVA kommer inn på eiersiden. Tirsdag var det generalforsamling i BTO.

Massedrapet på campus i Garissa University College er del i en ny trend hvor akademikere og studenter er mål for terroristers anslag, ifølge Robert Quinn i Scholars at Risk.

Dei neste fire åra skal fire toppforsk-miljø dela på 137 millionar kroner. Den eine halvparten kjem frå UiB, via Kunnskapsdepartementet, den andre halvparten betaler Bergens forskningsstiftelse.

Forestillingen «Moana: The Rising of the Sea» ble tirsdag vist i EU-parlamentet. Danserne og sangerne fra Stillehavsøyene, som kom til Bergen under Festspillene via professor Edvard Hvidings prosjekt, fikk stående applaus fra et publikum bestående av parlamentarikere, ansatte i EU-kommisjonen og diplomater.

Det ble ingen penger til aula. Men en av fem studieplasser som ble delt ut i revidert nasjonalbudsjett gikk til Bergensinstitusjoner.

Rektor Dag Rune Olsen har tatt kontakt med de andre universitetsrektorene for et felles møte med Statoil om oppdragsforskning.

Rektor la an akkurat nok fart til å legge inn en kokett skrens foran publikum under åpningen av den nye sykkelparkeringen på Nygårdshøyden.

— Dette er en trist nyhet for Bergens studenter, sier studentleder i Bergen etter at regjeringen har fordelt 200 nye studentboliger.

Debatt

Det må være en selvfølge at viktige hendelser ved Universitetet i Bergen blir nevnt.

Et flertall i kulturkomiteen ber regjeringen vurdere om Skeivt arkiv bør få en fast plass på statsbudsjettet til permanent drift og videreutvikling. – Viktig å dokumentere denne historien, sier Kjersti Toppe (Sp).

Den eneste konkrete Vestlandsfusjonen raknet. Torbjørn Røe Isaksen kan ha oversolgt saken da den var i Stortinget, mener Marianne Aasen.

– Ingen kan ha eierskap til kunnskapen som ligger i hodet til forskerne og studentene, mener jussprofessor Olav Torvund om betingelsene universitetene har inngått i rammeavtalene med oljeselskapet. – Slik jeg leser det, avtaler Statoil og universitetene om hvilken luft man kan puste i.

Høgskolen Stord/Haugesund ønsket ikke fusjon hardt nok, skriver Universitetet i Stavanger (UiS) etter at forhandlingene endte i et klart nei fra UiS.

UiS-direktør John B. Møst vil avslutte fusjonsforhandlingene med Høgskolen Stord Haugesund, som han mener viser manglende vilje til fusjon.

UiB vant kampen om å bli senter for læringsanalyse - i sterk konkurranse med fagmiljøer i Trondheim og Oslo.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed

Annet universitetsnytt

Universitetsavisa
Det foregår store endringer på NTNU. Tre høgskoler skal smelte sammen med det gamle NTNU og mange institutter/fakulteter skal omorganiseres og finne...
Khrono
Kampen om midler fra Forskningsrådet har knapt vært tøffere. 1 601 søkere har bedt om 13,5 milliarder kroner , men i potten ligger det kun én ...
Universitetsavisa
Kampen om midler fra Forskningsrådet har knapt vært tøffere. 1 601 søkere har bedt om over 13 milliarder kroner , men i potten ligger det kun én...
Universitetsavisa
Styret i biobankselskapet Lifandis as, tidligere Hunt Biosciences avvikles. Etter ni års slit for å få lønnsomhet i selskapet har eierne, med NTNU i...
Khrono
Han regnes som «fusjonsvennlig». I dag har departementet oppnevnt ham som ny styreleder for den minst fusjonsvennlige høgskolen i landet,...
Khrono
Kommentarer PublisertMandag, 29. juni 2015 - 13:35-OppdatertMandag, 29. juni 2015 - 13:35...
Abonner på Forsidestrøm