Mens du ligg i hengekøya med ei bok er det andre som held hjula i gang. På Høyden har tatt ein kikk bak kontordørene, under bassenga og over tak på eit sommarstille universitet i ein liten by langt nord i Europa.

Forskningsfinansieringen har fått for lite ansvar i diskusjonen om oljeetikk, mener bergensforsker.

Det kan kranførar Egil fjellstad frå sin gule “elfenbeinstårn”, høgt over akademia og Nygårdshøyden. Sjå bileta!

Siste leserkommentarer

Politiet etterforskar eit mistenkeleg dødsfall etter at ei kvinne blei funnen daud laurdag kveld.

Forskerstillingen ble utlyst i januar 2013 - under det forrige dekanatet og forrige instituttleder. Tilsettingen tok såpass lang tid at utlysningen gikk ut på dato, mener noen, og fakultetsstyret sendte hele saken tilbake til start.

Forskere på ESOF-konferansen skremte hverandre med debatter om juks og tillit, og om forskere som har blitt dømt for å gi “gale” råd til jordskjelvofre.

Det humanistiske fakultet har vært på NTNU for å snakke om samarbeid om tysk- og franskfaget. Det kan gå mot de første, integrerte masterprogrammene mellom universitetene. Dette er et forsøk på å imøtekomme departementets småfagspolitikk.

Det er ikkje gjort over natta å ta inn over seg konsekvensane av klimaendringane, meiner dekan Helge Dahle ved Det matematisk-naturvitskaplege fakultetet ved UiB. Men han meiner dei er på god veg.

Hvilke betingelser må være til stede for at neste generasjon forskere skal forbli på universitetet? Er det en visshet om at du er ønsket også til neste år? Prosjektmidler? Frihet fra blodtappende kontorarbeid?

Som dekan, senterleder, instituttleder eller toppleder skal du administrere, inspirere, organisere og helst publisere. Hvordan kan du bære alle hattene uten å brekke nakken?

SV-fakultetet er avhengig av fullfinansierte studieplasser for å dekke inn kostnadene ved å flytte inn i Media City Bergen (MCB).

Doktorgradskandiater er lite åpne for en karriere utenfor akademia. Er det professorene sin feil?

Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) underkjenner Høgskolen i Oslo og Akershus’ undervisningssystem. I likhet med NTNU i Trondheim opplever HiOA og rektor Kari T Jensen å få stryk.

Siste bit av prosjekterte E39 gjennom Sogn og Fjordane kom på plass denne uken. UiB-arkeologer finner spor tilbake til steinalderen ved traseen langs vakre Jølstravatnet.

Leserbrev

En god veileder kan løfte et godt prosjekt og hjelpe en forskerspire å gro. En dårlig veileder i verste fall få både prosjekter og dyktige kandidater til å forvitre. Ph.d.-kandidatutvalget ved HF har undersøkt hvor tilfredse kandidatene er med veiledningen de får.

Det smell kraftig når CMR-eigde GexCon lagar gasseksplosjonar på testfeltet på Sotra. I førre veke var ekplosjonsforskarar frå heile verda samla på staden.

Internasjonal fagfellevurdering av utdanningstilbud, nasjonal re-sensur av karakterer, og en nordisk runde med fagfusjoner. Dette er noen av ideene politisk ledelse i KD og statssekretær Bjørn Haugstad (bildet) ønsker innspill på fra institusjonene. Det blir en travel forskningspolitisk høst.

UiB ligg på tredjeplass på mange statistikkar, etter UiO og NTNU. Men kva for eit UiB vil vi ha om ti år, og korleis skal vi komme dit? Det mangla ikkje på forslag under universitetsleiarkonferansen på Solstrand i går.

På Høyden mottok onsdag prisen for årets forskningsjournalistikk under 10-års jubileet for Vitenskapsakademiet i Stavanger. Det er nærheten til kildene som gjør universitetsavisene unike, mener komiteen.

– Universitetene må skjerpe seg når det gjelder å skaffe seg oversikt over hva de faktisk forsker på. Det blir vanskelig å ikke ta det rådet fra NENT på alvor, mener professor Peter M. Haugan.

Over 40 kunnskapsbygg av kulturhistorisk betydning fredes, bestemte Riksantikvaren i dag. Det er 15 UiB-bygg på listen. Se hvilke bygg det gjelder.

NENT-rådet er klart:

– Vi er glade for at vår forskning og utdanning innenfor klimaforskning er i verdensklasse. Det er naturlig at NENTS uttalelse kan bli en del av strategiarbeidet, sier Dag Rune Olsen.

Dersom petroleumsforskning hindrer omstillingen til en grønnere energi vil den være uetisk, konkluderer NENT.

– Skal vi være et nummer 3-universitetet, folkens? Det er altså et retorisk spørsmål, sa rektor Dag Rune Olsen, og erklærte årets ledersamling på Solstrand for åpnet.

I ein milliliter av dette grøne vatnet finst det 5 millionar omega 3-rike algar. Blir dette omdanna til laksefôr, kan vidare vekst i oppvekstnæringa på Vestlandet vere sikra.

I forrige uke demonstrerte iranske studenter og forskere. Mandag møtte rektor en iransk forsker på sitt kontor. Senere i uken treffes universitetsrektorene i Norge til et felles rådslag. Deretter er planen å treffe KD for en klargjøring av hva “sensitive studier” egentlig er.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed

Annet universitetsnytt

Khrono
Den akademiske superstjernen Noam Chomsky er ikke nådig mot den akademiske filtreringen av iranstudenter i Norge.
Khrono
Nina Misvær, også kjent som @Rabaldra på Twitter, vil ha flere helsesøstre i skolen og mener dagens foreldre bør slappe mer av.
Khrono
For to år siden strøk halvparten. I fjor var det en av tre, i år er strykprosenten under 30 på matteeksamen for førsteårs lærerstudenter.
Khrono
Beredskapsleder på Høgskolen i Oslo og Akershus, Tor Gustav Hovland, har høynet det generelle vaktholdet, men anser ikke at HiOA er spesielt ...
Khrono
Kvotestudenten Nataliia Moshina fra Russland leverte nylig sin master på Høgskolen i Oslo og Akershus. Alt forskningsarbeidet ble gjort på norsk...
Khrono
Tall fra Norsk studentorganisasjon (NSO) viser at dekningsgraden av studentboliger i Oslo og Akershus har gått ned det siste året. Nå krever de...
Abonner på Forsidestrøm