Ti år etter at hun fikk den aller første Holberg-prisen, var Julia Kristeva tilbake i Bergen. – Denne prisen er en gave til humaniora, sa Kristeva.

Innovest AS fekk inn ein milliard kroner til forsking, men enda i skandale. Forskarar, eigarar, direktør og styre kranglar om kven som har skulda.

Departementet har bedt NTNU utrede en modell der de fusjonerer med flere høgskoler landet rundt. Dermed kan ytterligere fire høgskoler komme til å bli universitet.

Siste leserkommentarer

Medan kvinnelege vitskapeleg tilsette er i mindretal elles, er dei i klart fleirtal hos Hemil-senteret. – Me er opptekne av å avmystifisera forskarlivet, seier instituttleiar Elisabeth Fosse.

Når Christiekonferansen arrangeres 29. april 2015, er det Nordsjøen som er tema.

UiB har ingen kommunikasjonsstrategi, og skal denne veka vedta ei kommunikasjonsplattform. – Utan ein strategi veit ein ikkje kva ein gjer, seier BI-professor.

– Alle institusjonane har eit ansvar for å utvikla den grunnleggjande forskinga, men universiteta har hovudrolla i arbeidet for å utvikla verdsleiande forskingsmiljø.

Overgangen frå Uni Global til UiB Global vart ikkje slik den burde, men no er det viktig å sjå framover, meiner Tore Sætersdal, som er ny konstituert leiar i UiB Global.

Torbjørn Røe Isaksen anbefalte høyskolene på Vestlandet å lære av de mer fusjonsvillige. Har høyskolene i Bergen, Sogn og Fjordane og Volda lært av signalene? På Høyden har snakket med tre av vestlandsrektorene.

– I Norge er far en viktig omsorgsperson. Da bør vi vite mest mulig om fars betydning og om far som ressurs for barna.

UiB blir ikke vertskap for noen nye sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI), men er med som partner på to.

– Helheten vi håpet på og jobbet for blir ikke plan A, konkluderer Åse Tveitnes.

Det blir ikke penger til neste byggetrinn av Universitetemuseet på budsjettet for 2015. Det bekrefter kommunikasjonssjef Steinar Haugsvær i Venstre.

Hun vil ha færre høgskoler og de skal ha ansatte ledere. Marianne Aasen (Ap) mener også at man i jaget på toppforskning glemmer breddeforskningen som er avgjørende i folks hverdagsliv.

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen hadde denne gangen nytt å melde på fusjonsfronten. UiB er tilbake i hvilepuls, men flere av høyskolene bør ta en ny runde med seg selv, før statsråden innkaller til varslet møte med Vestlandet i desember.

Leserbrev

I døgnet opp til LLE's store allmøte om rektoratets strategiplan, var det ualminnelig stor aktivitet i min innboks, det t

Kunnskapsministeren snakker nå om bærekraftige miljø. HF-dekan Margareth Hagen mener at fakultetet må samarbeide mer internt, og kanskje gjenopprette noen tverrfaglige studieprogram.

Danmark har nådd 3-prosentmålet. Danske forskere er blant de mest siterte i verden, blant de mest innovative i Europa, og henter hjem mer EU-midler enn de betaler inn. Og, ja: Danmark fusjonerte institusjoner over en bred lest. Hva skyldes “The Danish Wonder”?

UiB skal saman med NHH og andre partnerar sjå på framtida til velferdsordningar. Å teikne kart over kor stort ansvar folk meiner dei har for eiga inntekt er ein del av prosjektet.

Universitets- og høgskulesektoren får i løpet av vinteren Telenor som teleleverandør. Avtalen har ein verdi på 40 til 60 millionar kroner.

Bergens forskningsstiftelse (BFS) markerer 10-årsjubileum med ny UiB-avtale og en invitasjon til å matche regjeringens elitesatsing med ytterligere penger til inntil tre sterke Bergens-miljøer.

Leserbrev

I kjølvannet av debatten om petroleumsforskning som startet ved UiB i fjor, og etter uttalelsen om petroleumsforskning fra De nasjonale forskningse

Et kurs om edelsteiner, som hun strengt tatt ikke trengte, ga Bodil Holst ideen som nå er kåret til årets forskningside. Nå får hun kjøpt heliumdetektoren hun egentlig ikke hadde råd til.

Etter årets lokale forhandlingar, er det fleire professorar som tener over ein million kroner. – I gjennomsnitt løner UiB dårleg, meiner Forskerforbundet.

Betalingsviljen ser ut til å vende tilbake, etter at Sverige innførte skolepenger for tre år siden. Antallet freemover-studenter fra Kina og India øker.

Fasiten for hvordan neste års statsbudsjett slår ut ligger på bordet. Aldri har det offentlige vært rausere med sin andel av forskningsmidlene, men svært mye av økningen går til EU-kontingenten.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed

Annet universitetsnytt

Khrono
Hun er jurist, har vært leder i Studentparlamentet i Bergen og jobbet i Utdanningsdirektoratet. Fra januar er hun første studentombud på...
Khrono
Fire studenter fra barnehagelærerutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) kler skolegårdens trær i aluminiumsfolie og oransje...
Khrono
Stor variasjon da vinnerne av årets idekonkurranse på Høgskolen i Oslo og Akershus ble offentliggjort onsdag. Fem fikk reisestipend, og to ideer...
Khrono
Journaliststudentene bør lære seg mer om digitale og visuelle verktøy for ikke å bli akterutseilt i møte med virkeligheten i mediebransjen,...
Khrono
Ledelsen ved Høgskolen i Molde utreder retningslinjer for hvordan studenter skal publisere i vitenskapelige tidsskrifter. – Et angrep på den...
Khrono
Høgskolen i Oslo og Akershus ønsker å inngå avtale med opptil fem ulike hodejegerfirmaer for hjelp til å rekruttere nye ledere. Prislappen er...
Abonner på Forsidestrøm