NHH-direktør Nina Skage mener at det er helt feil å tvinge gjennom fusjoner blant universiteter og høgskoler. — Det er ikke noe godt utgangspunkt for en vellykket fusjon, sier hun.

Leserbrev

Den nyleg publiserte boka Humanities World Report 2015 (Palgrave) utgjer det første forsøket på ei global evaluering av humanistisk forski

– Den dansknorske kongen Christian VII var i 1770 først ute med å innføra full trykkjefridom i Europa, fortel idéhistorikaren Ellen Krefting.

Siste leserkommentarer

Universitetsledelsen ber nå fakultetene om å ta stilling til om en fusjon med Høyskolen i Bergen (HiB) bør utredes.

En gang stod det et lite, rødt hus der SV-bygget ligger i dag. I det huset begynner historien til Institutt for sosialantropologi. I år feirer instituttet femtiårsdag.

Det mener statsråd Torbjørn Røe Isaksen som innledet Kontaktkonferansen i dag. Se videostreamingen av møtet her.

Ikke bare høyskoler i distriktene, men også UiB kan bli for liten i et nytt UH-landskap. Psykologidekan Jarle Eid frykter UiB ikke har råd til å stå alene, og fort kan bli en lettvekter i kampen om offentlige bevilgninger.

NTNU og Universitetet i Tromsø har færre underkjente avhandlingar enn universiteta i Bergen og Oslo. I Tromsø trur ein to rettleiarar til alle og forskargrupper er noko av forklaringa.

Mens Institutt for sosialantropologi er blant dei beste i verda, får organiseringa lite skryt av eit internasjonalt panel som har vurdert utviklingsforskinga i Bergen.

Forskningsutvalget ved UiB foreslår at vurderinger rundt samfunnsansvar bør inn i beslutningsgrunnlaget på alle nivå. Dette kommer i kjølvannet av debatten rundt petroleumsforskningen.

UiB taper 350 000 kroner for kvar ph.d. som ikkje får godkjent avhandlinga si. Men taper ein noko meir?

Pasientgruppa med medisinsk uforklarte plager og symptom er blant dei største hos allmennlegane, og plagene skuldast ikkje psykisk sjukdom.

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen kommer til Sogndal 27. januar i et siste forsøk på å overtale høyskolen i fjordfylket til en frivillig fusjonsplan. Bergensrektorene besøkte saftbygda sist onsdag, etter at HiSF har åpnet døren på gløtt.

– Konservatoren strevde med å tilpasse systemet, står et i noen gamle papirer fra da Muséhagen ble opprettet i 1897. Men hvilket system det var snakk om, det har ikke vært kjent før nå.

– For ein rettleiar svir det dersom doktorgradskandidaten får underkjent arbeidet sitt, seier instituttleiar Johan Myking.

- Konsekvensene av fusjoner blir systematisk undervurdert. Den foreslåtte NTNU-fusjonen er ikke i nærheten av å være godt nok utredet, og motstanden er massiv. Den kommer ikke til å bli gjennomført.

Leserbrev

Når studentar òg skal vera med på forsking, er det fleire skjer i sjøen.

Mange norske forskere vil samarbeid med Berkeley: - Det er et ganske suksessfullt tilbud, konstaterer professor Trond Petersen.

Ann-Kristin Molde fekk underkjent doktorgradsarbeidet sitt for snart to år sidan. No har ho teke det fram igjen. – Eg trur det er eit slag for alle å få underkjent, seier ho.

Allerede i år kan de første vitnemålene utstedes fra Bergen med tittelen Master og Sivilingeniør. Rektorene Frøystein Gjesdal, Ole-Gunnar Søgnen og Dag Rune Olsen undertegnet papirene.

Når frafallsproblemet kommer på bordet, går lærestedene i forklaringsmodus, i stedet for i løsningsmodus, mener ny bok om frafall. Det pekes på eksterne faktorer, og ikke lærestedet. Frasen som går igjen, er gjerne ‘dette kan vi ikke gjøre noe med, likevel!’

Leserbrev

Tett opp til julaften kunne riksnyhetene berette at Trond Mohn hadde gitt UiB én milliard kroner til forskning.

– Ein ser det med ein gong dersom ei avhandling ikkje er god nok, seier prorektor Anne Lise Fimreite.

Professor Per Bakke blei meld til politiet av Helse Bergen i Innovest-saka. No er saka ferdig etterforska, og lagt bort grunna manglande prov.

Både i 2013 og i 2014 har nær tjue prosent av dei innleverte doktorgradene ved Det samfunnsvitskapelege fakultetet vorte underkjende. – Me er usikre på om dette er ein tendens eller om det er tilfeldig, seier fakultetet.

42 prosent av alle studenter fullfører aldri høyere utdanning, viser tall fra SSB. UiB og HiB går i spissen for å samle kompetansen for å få ned et vedvarende problem i høyere utdanning.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed

Annet universitetsnytt

Khrono
Kommentarer PublisertMandag, 26. januar 2015 - 0:00-OppdatertMandag, 26. januar 2015 - 0:00...
Khrono
I dag har en noe utenom det vanlige russisk film Norgespremiere. Leviathan fikk prisen for beste manus i Cannes.
Khrono
Sju søkere hadde søkt den ledige stillingen i Universitets- og høgskolerådet da fristen var ute. Innstillingsutvalget er i prosess og er...
Khrono
Dobbelt så mange ungdommar som før skal delta i den største undersøkinga av ungdom i Oslo nokonsinne.
Khrono
Éin av fire veit kva kunnskapsministeren heiter. — Altfor få, meiner studentleiar.
Khrono
Opptil 10 av landets høgskoler kan ta snarveien til universitetsstatus hvis dagens fusjonsplaner blir gjennomført.
Abonner på Forsidestrøm