Debatt

Vårens sentrale lønnsforhandlingar ga ein heilt ny situasjon for statsinstitusjonane og dei statstilsette, med to hovedtariffavtalar i staden for ein.

Diskusjon rundt stress og kroppspress opna Forskingsdagane UNG torsdag.

Nedbemanninger og budsjettkutt får skylden. Er danske universiteter i ferd med å spare seg til fant?

Siste leserkommentarer

For 2016 viser for tredje på rad en nedgang i antall personer som tar doktorgraden ved norske universiteter og høyskoler.

Universitetet i Bergen faller på rangeringen over verdens beste universiteter, mens UiO og NTNU klatrer. NMBU er inn på liste for første gang.

Debatt

Nylig la regjeringen frem forslag til ny forskningsetikklov. Der foreslår vi blant å lovfeste forskningsinstitusjonenes ansvar for forskningsetikk.

Den nye visedekanen for forskerutdanning ved Det medisinsk-odontologiske fakultet har en viktig misjon: Å lede PhD-kandidatene til jobber utenfor akademia.

Samskipnaden og studenter i Sogn og Fjordane er misfornøyde med den nyfusjonerte Studentsamskipnaden på Vestlandet. Statssekretær Bjørn Haugstad forteller om tett dialog hele veien.

Kunnskapsdepartementet har vært for liberale med å la universitetene selv styre hvordan de behandler redelighetssaker, mener jusprofessor og leder av Granskingsutvalget, Tore Lunde. Ny forskningsetikklov gir fuskedømte forskere klagerett, mens institusjonene får et insentiv for å frifinne.

Denne veka er det klart for antropologisk dokumentarfilmfestival i Bergen. Professor Frode Storaas står bak opningsfilmen Atali’s garden.

Konfliktar med studentsamskipnaden og mangel på folk gjer at studentavisa Røynda legg ned.

Samskipnaden og studentene i Sogndal har vært negative til å fusjonere med andre studentsamskipnader i vest. Nå har departementet vedtatt sammenslåingen tross protestene.

Over 100 UiB-tilsette deler av kunnskapen sin på Store norske leksikon. — Ein viktig del av vår formidlingsoppgåve, seier professor Erik Bjerck Hagen.

Korleis kan ein finne ut om fisken har det bra? UiB-professor Karin Pittman veit svaret.

De forskningsetiske komiteene har vært sterkt kritisk til innholdet i regjeringens forslag til ny lov om forskningsetikk. Fredag kom det endelige lovforslaget og forskningsetikerne føler at de ikke har blitt hørt.

Topptur til Brasil:

Rektorene ved UiB, UiO, NMBU og NTNU har denne helga reist til Brasil sammen medstatsråd Torbjørn Røe Isaksen i spissen og flere andre topper fra akademia. — Akademisk snevert og lite ambisiøst program, mener Brasil-ekspert.

Professor Pinar Heggernes var på forskningsopphold i Tyrkia da kuppforsøket rystet landet. Hun tror utenforstående vanskelig kan fatte hvorfor tyrkerne er så glade i president Erdogan.

Interimstyret for Høgskolen på Vestlandet besluttet å forlenge fristen for å søke på stillingen som rektor. Det snudde også på beslutningen om å stenge dørene under saken.

Interimstyret for Høgskolen på Vestlandet (HVL) møtes for første gang, og du kan se det direkte her. Tilsetting av rektor står øverst på dagsordenen. Om Ole-Gunnar Søgnen søker (bildet), er fortsatt ikke kjent.

Torny Aarbakke blir ny kommunikasjonsdirektør ved Havforskingsinstituttet (HI).

Det har skjedd en svak forbedring av ferdighetene til ferske studenter i matematikk, men nye testresultater, som legges fram i dag, viser likevel dramatiske mangler i nye studenters forkunnskaper i faget.

Høgskoler som vil bli universitet må vise at de har høy internasjonal kvalitet på minst fire av fagfeltene som de har doktorgrader på, slår NOKUT fast i forslaget til ny studietilsynsforskrift.

Professor emeritus Karsten Storetvedt forteller om da han fikk hilse på Jurij Gagarin i 1964.

Arktis dekker 13 prosent av verdas overflate. Men kva juridiske utfordringar oppstår når ein av verdas største «allmenningar» er i så store klimatiske endringar som no?

Statssekretær Bjørn Haugstad og Kunnskapsdepartementet vil slå ned på misbruk av tittelen professor blant universiteter, høgskoler og forskningsinstitutter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed

Annet universitetsnytt

Khrono
Kommentarer PublisertLørdag, 24. september 2016 - 15:21-OppdatertLørdag, 24. september 2016...
Khrono
Kommentarer PublisertFredag, 23. september 2016 - 21:50-OppdatertFredag, 23. september 2016...
Khrono
Kommentarer PublisertFredag, 23. september 2016 - 16:08-OppdatertFredag, 23. september 2016...
Panorama
Student Knut Hofgaard Eikre (22) er aktiv i fem utvalg og styrer. Det er den siste onsdagen i august, det har så vidt begynt å regne og inne i...
Universitetsavisa
Lite visste han, Arnulf Kolstad, om at et par setninger i forskningsprosjektet hans skulle gi ham landets ledende politikere og Riksrevisjonen på...
Universitetsavisa
RIO DE JANEIRO: En brasiliansk student tok et år ved NTNU. En NTNU-student tok et år i Brasil. Begge er enige om at ett år ikke er nok.
Abonner på Forsidestrøm