Ekspertgruppen som skal se på nytt finansieringssystem for UH-sektoren, vurderer om en del av finansieringen skal knyttes til spesifikke satsinger, eller avtaler med, hver enkelt institusjon.

Leserbrev

40 prosent av bachelorstudentene faller fra, kunne På Høyden – i røde, fete skrifttyper – meddele i forrige uke. Står det så ille til ved Universitetet i Bergen? Universitetsdirektøren ser ut til å mene det. Han har rett, men han tar feil.

Om lufta hadde gått heilt ut av den språkpolitiske ballongen til UiB, var oppe til diskusjon måndag.

Siste leserkommentarer

Fredag vart den europeiske språkdagen markert over heile landet, også ved UiB. Språkfaga har lenge slite med rekrutteringa og no ynskjer dei ei nasjonal satsing på lik linje med realfaga.

Forhandlinger om ny Kopinor-avtale har brutt sammen og sendt til Riksmekleren. Kopinor har brukt store ressurser på å utvikle et verktøy for digitale kompendier som institusjonene ikke vil ha, og Kopinor ikke vil fortelle hva har kostet.

Alle institusjonene fikk sine ti minutter hver på å presentere sine tanker om hvor de ser seg selv i 2020 overfor statsråden i Stavanger i går. Det kom ingen signaler om hvilke fusjoner regjeringen ønsker seg.

Leserbrev

Vi synes som regel det er riktig gjevt å havne på toppen av listen i de fleste kåringer som gjøres.

– Jeg kjenner at jeg ble litt “high” bare av å drikke jus i dag! sier direktør Aina Berg. Hos Uni Research er stemingen på topp etter at de ble godkjent for basisbevilgning i går. Det kan gi 31 millioner kroner mer til forskningen.

Hensynet til det regionale næringslivet må spilles inn i fusjonsdebatten, mener dekan på Høgskolen i Bergen. Vestlandet må kunne matche en eventuell storfusjon i Midt-Norge. Avdeling for ingeniør- og økonomifag ønsker en sammenslåing med Universitetet i Bergen.

Med fiskestong, fluger og vadebukser står ein høgreist kar, og han er klar. Ikkje for laksefiske, men for Forskar grand prix.

På Høyden sender direkte fra dagens universitetsstyremøte, med lyd og bilde. Vi rapporterer også skriftlig underveis, og du kan sende inn spørsmål og kommentarer.

Nærare 40 prosent av dei som byrjar på ein bachelorgrad ved UiB fullfører ikkje studiet. – Her har både universitetet og regjeringa eit stort ansvar, meiner leiar i Studentparlamentet, Tommy Aarethun.

UiB-ledelsen må kutte for å frigjøre midler til rektoratets program. Pengene skal blant annet brukes til digital undervisning.

På Høyden rigger for den aller første video-sendingen live fra et norsk universitetsstyremøte.

Berre ein god månad etter at han var her sist, var Steinfeld tilbake på UiB for å dele sine erfaringar som journalist og tidlegare student på UiB med dagens studentar.

- Jeg synes det ligger en svak undertone i uttalelsen om at noen ikke er villige til å se energiutfordringene samlet sett, deriblant ikke forsøke å finne fram til alternative energiformer, samt ikke bryr seg om å redusere konsekvensene av klimaendringer, sier Nils Chr Stenseth, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi.

20 år, eit uttal prosessar og diskusjonar og 2,5 milliardar kroner. Det har tatt tid, men i dag kunne HiB endeleg offisielt opne Campus Kronstad på det som ein gong var dei gamle verkstadhallane til NSB.

Møtt-tallene fra fakultetene er nå klare. SVF ligger an til å ende med færre studenter enn planlagte studieplasser - til tross for overbooking.

Leserbrev

Totale kutt i rammene til instituttene for 2014 og 2015 vil bli omlag 7 %, eller omlag 27.6 MNOK, skriver Mat-nat-professorene Jarle Berntsen og Hans Munthe-Kaas. Tiltakene for å styrke universitetet og fakultetet koster imidlertid penger.

Nærare 1500 elevar møtte opp på Forskningstorget i Bergen fredag. Der fekk dei møte alt frå det mystiske orakelet i Delfi til entusiastiske forskarar, statsmeteorologar og ulike fiskeslag.

I ein ny studie, som vart lansert fredag i det medisinske tidsskriftet The Lancet, skriv blant andre UiB-professor Ole Frithjof Norheim at det er mogleg å redusere talet på dei som dør ein for tidleg død med nærare 17 millionar innan 2030.

Statssekretær Bjørn Haugstad (H) i Kunnskapsdepartementet sier det er uaktuelt å gi UH-institusjonene vetorett i strukturprosessen.

- Hva skal vi med universitetet, om det ikke er i stand til å bidra til å forme fremtiden vår? spør Ragnhild Freng Dale.

Institusjonene bør vurdere framtiden for fag med færre enn 20 studenter, har departementet varslet. Gjennomgangen på fakultetene viser at kun ett fakultet åpner for direkte nedleggelse av studietilbud.

Det viser tellingene til QS World University Rankings, som ble offentlige i går.

Det er haustidyll i Nygårdsparken etter stenginga, men rom-folk har inntatt enden av Johannes Bruns gate, og bruker grøntområde som latrine.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed

Annet universitetsnytt

Khrono
Kommentarer PublisertOnsdag, 1. oktober 2014 - 14:31-OppdatertOnsdag, 1. oktober 2014 - 14:...
Khrono
Drapsdømte Veronica Orderud er en av 30 som har søkt på den nye stillingen som studentombud ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
Khrono
Forhandlinger om ny Kopinor-avtale i universitets- og høgskolesektoren har brutt sammen og er sendt til Riksmekleren. Nåværende avtale om lovlig...
Khrono
SAIH vil sette fokus på hvordan Oljefondets investeringer i Latin-Amerika bryter med urfolksrettigheter, og lanserer derfor kampanjen «Ta først...
Khrono
Petter Egge has graduated from the New York Film Academy in Hollywood. This is his last blog for now, but not the end of Life 2.0.
Khrono
Regjeringens plan for å heve nivået på norsk lærerstand er klar og legges fram i dag, tirsdag 30. september. På landets største lærerutdanning...
Abonner på Forsidestrøm