Tidspunktet for akademia-toppenes reise til Brasil er veldig rart og vitner om dårlig politisk gangsyn, mener Brasil-forsker ved NIBR/HiOA, Einar Braathen. NIBR ble også spurt til råds om faglig program til turen, men ikke hørt.

Debatt

Vårens sentrale lønnsforhandlingar ga ein heilt ny situasjon for statsinstitusjonane og dei statstilsette, med to hovedtariffavtalar i staden for ein.

UiT Norges arktiske universitet i Tromsø går mot strømmen og fortsetter ordningen med valgt rektor.

Siste leserkommentarer

Diskusjon rundt stress og kroppspress opna Forskingsdagane UNG torsdag.

Nedbemanninger og budsjettkutt får skylden. Er danske universiteter i ferd med å spare seg til fant?

For 2016 viser for tredje på rad en nedgang i antall personer som tar doktorgraden ved norske universiteter og høyskoler.

Universitetet i Bergen faller på rangeringen over verdens beste universiteter, mens UiO og NTNU klatrer. NMBU er inn på liste for første gang.

Debatt

Nylig la regjeringen frem forslag til ny forskningsetikklov. Der foreslår vi blant å lovfeste forskningsinstitusjonenes ansvar for forskningsetikk.

Den nye visedekanen for forskerutdanning ved Det medisinsk-odontologiske fakultet har en viktig misjon: Å lede PhD-kandidatene til jobber utenfor akademia.

Samskipnaden og studenter i Sogn og Fjordane er misfornøyde med den nyfusjonerte Studentsamskipnaden på Vestlandet. Statssekretær Bjørn Haugstad forteller om tett dialog hele veien.

Kunnskapsdepartementet har vært for liberale med å la universitetene selv styre hvordan de behandler redelighetssaker, mener jusprofessor og leder av Granskingsutvalget, Tore Lunde. Ny forskningsetikklov gir fuskedømte forskere klagerett, mens institusjonene får et insentiv for å frifinne.

Denne veka er det klart for antropologisk dokumentarfilmfestival i Bergen. Professor Frode Storaas står bak opningsfilmen Atali’s garden.

Konfliktar med studentsamskipnaden og mangel på folk gjer at studentavisa Røynda legg ned.

Samskipnaden og studentene i Sogndal har vært negative til å fusjonere med andre studentsamskipnader i vest. Nå har departementet vedtatt sammenslåingen tross protestene.

Over 100 UiB-tilsette deler av kunnskapen sin på Store norske leksikon. — Ein viktig del av vår formidlingsoppgåve, seier professor Erik Bjerck Hagen.

Korleis kan ein finne ut om fisken har det bra? UiB-professor Karin Pittman veit svaret.

De forskningsetiske komiteene har vært sterkt kritisk til innholdet i regjeringens forslag til ny lov om forskningsetikk. Fredag kom det endelige lovforslaget og forskningsetikerne føler at de ikke har blitt hørt.

Topptur til Brasil:

Rektorene ved UiB, UiO, NMBU og NTNU har denne helga reist til Brasil sammen medstatsråd Torbjørn Røe Isaksen i spissen og flere andre topper fra akademia. — Akademisk snevert og lite ambisiøst program, mener Brasil-ekspert.

Professor Pinar Heggernes var på forskningsopphold i Tyrkia da kuppforsøket rystet landet. Hun tror utenforstående vanskelig kan fatte hvorfor tyrkerne er så glade i president Erdogan.

Interimstyret for Høgskolen på Vestlandet besluttet å forlenge fristen for å søke på stillingen som rektor. Det snudde også på beslutningen om å stenge dørene under saken.

Interimstyret for Høgskolen på Vestlandet (HVL) møtes for første gang, og du kan se det direkte her. Tilsetting av rektor står øverst på dagsordenen. Om Ole-Gunnar Søgnen søker (bildet), er fortsatt ikke kjent.

Torny Aarbakke blir ny kommunikasjonsdirektør ved Havforskingsinstituttet (HI).

Det har skjedd en svak forbedring av ferdighetene til ferske studenter i matematikk, men nye testresultater, som legges fram i dag, viser likevel dramatiske mangler i nye studenters forkunnskaper i faget.

Høgskoler som vil bli universitet må vise at de har høy internasjonal kvalitet på minst fire av fagfeltene som de har doktorgrader på, slår NOKUT fast i forslaget til ny studietilsynsforskrift.

Professor emeritus Karsten Storetvedt forteller om da han fikk hilse på Jurij Gagarin i 1964.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed

Annet universitetsnytt

Panorama
Hver dag denne uka står en forsker på scenen i HiMolde-kantina fra klokka 12. Førstemann ut er Eivind Tveter, og det handler om priselastiteter...
Khrono
«Hele sektoren» er enig om at en forsker ikke kan kreve fortrinnsrett til stilling som førsteamanuensis eller professor. Nå skal Høyesterett se...
Khrono
Karakteren på nasjonal deleksamen i matematikk skal nå telle på vitnemålet til studentene ved grunnskolelærerutdanningene. På sist prøve strøk...
Universitetsavisa
Hvordan finne lengden over vannet ved hjelp av to grytelokk? Eller høyden på et tre med en kort taustump som eneste hjelpemiddel? UA var med da...
Khrono
Universitetet i Tromsø kommer på 43. plass på rankingen Top Universities. Rektor Anne Husebekk er glad for å være blant de fremste av de yngste.
Khrono
Kommentarer PublisertLørdag, 24. september 2016 - 15:21-OppdatertLørdag, 24. september 2016...
Abonner på Forsidestrøm