Styrker arbeidet med å sikre konfidensiell informasjon

Publisert:7. januar 2019Oppdatert:7. januar 2019, 11:27
Det høres kanskje selvfølgelig ut, men vi har ikke gode nok rutiner i dag. Vi må ha bedre oversikt over risikoen for å kunne møte de sikkerhetsutfordringene vi står overfor, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) ber styrene ved alle universiteter og høyskoler styrke arbeidet med informasjonssikkerhet. – I dag har vi ikke nok kunnskap om risikoen vi står overfor, sier hun.

– Som samfunn er vi ofte flinkere til å tråkke på gasspedalen for digitaliseringen enn vi er til å avpasse farten etter egne ferdigheter og forholdene rundt oss. Det betyr at vi er nødt til å jobbe sikrere for å kunne fortsette i samme tempo, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø i en pressemelding.

Mandag sender hun brev til alle universitet og høyskoler der hun presiserer at informasjonssikkerhet er styrenes ansvar.

Hackerangrep

I fjor skrev På Høyden flere saker om informasjonssikkerhet, og avdekket at UiB ikke har retningslinjer for forskere på reise til utlandet og at rektor Dag Rune Olsen tok med sin egen telefon på jobbreise til Kina. Det burde han ikke gjøre, ifølge eksperter På Høyden snakket med. Da Olsen reiste til Østen siste gang i 2018, hadde han med lånetelefon.

I fjor var det også flere hackerangrep mot sektoren, blant annet ble 19 forskere lurt til å gi fra seg passordet sitt. Dette angrepet var det Iran som stod bak. Riksrevisjonen kom med kritikk av informasjonssikkerheten i sektoren.

Hindre uvedkommende

I pressemeldingen fra Kunnskapsdepartementet heter det at Nybø nå innfører et nytt system for at departementet og Unit (Direktoratet for ikt og fellestjenester i høyere utdanning forskning) skal kunne møte informasjonssikkerhetsutfordringene sammen med institusjonene. Unit ble tilført friske midler i statsbudsjettet for 2019, som blant annet skal brukes til å heve kompetansen til de som ivaretar sikkerheten og forbedre evnen til å avdekke og håndtere trusler mot forskningsnettet.

– Målet er å hindre at uvedkommende får tilgang til konfidensiell informasjon. Vi må sikre at informasjonen vi har ansvar for ikke er manipulert og at den er til å stole på, enten det er forskningsdata eller studentenes eksamensresultater, sier Nybø.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed