Nybø om klimatiltak: – Universiteter skal være i front

Publisert:15. januar 2019Oppdatert:15. januar 2019, 14:19
Statsråd Iselin Nybø og rektor ved UiB under bærekraftkonferansen i 2018. Nå vil Nybø at universitetene skal ta tak for bremse klimagassutslippene.

Nå skal klimaavtrykket avgjøre om bygging av studentboliger skal få støtte eller ikke.

På Kunnskapsdepartementets kontaktkonferanse 15. januar lanserte forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) et nytt forslag for å gjøre studentboligene enda grønnere.

– Jeg mener universiteter, høyskoler og institutter skal være i front når det gjelder å kutte klimagassutslipp i egen virksomhet. Dette gjelder også studentboliger, sier Nybø i en pressemelding.

- Klimaavtrykk skal vektlegges

Nybø har nylig fått rapporten fra den nasjonale arbeidsgruppen som har gjennomgått systemet vårt for forvaltning av tilskudd til studentboligbygging. Bakgrunnen var at tross rekordhøye bevilgninger til nye studentboliger, stoppet for mange av byggeprosjektene opp. Nå skal rapporten ut på høring.

I rapporten foreslår arbeidsgruppen blant annet en ny modell for tilskudd til studentboligbygging. Modellen skal ivareta mange av fordelene ved en fast kostnadsramme og samtidig gi rom for variasjoner i tomtekostnader og markedsmessige, miljømessige og prosjektrelaterte forhold.

– Jeg kommer til å sende et ekstra forslag med på den høringen: At klimaavtrykk skal vektlegges som et kriterium når det skal vedtas hvilke av prosjektene som skal få tilskudd, sier Nybø.

Skal bygge 3400 boliger

I 2019 skal det bygges 3 400 studentboliger, 1200 flere enn de 2200 som allerede lå inne i statsbudsjettet. Og det er allerede vedtatt at tilskudd og kostnadsramme skal indeksreguleres hvert år heretter.

Rapporten vil bli sendt på høring i slutten av januar.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed