50 år med bedriftsidrett, men nå trør den i motbakke

Publisert:18. januar 2019Oppdatert:18. januar 2019, 10:39

De feiret med fotball, orientering, sykkel og skyting. Men etter 50 år sliter Universitets bedriftsidrettslaget med rekrutteringen.

En dag i januar 1969 satte noen aktive sjeler seg ned og formulerte første paragraf i vedtektene til Universitetets bedriftsidrettslag, Ubil: Det skulle «ved samarbeid og kameratskap å fremme idretts- og friluftsliv i sunne former for alle som har sitt virke ved Universitetet i Bergen og andre institusjoner tilknyttet dette». Torsdag møttes et knippe av dagens medlemmer for å konkurerre og jubilere. 

Men storhetstiden til laget er forbi.

– Gjennomsnittsalderen øker år for år. Lagidrettene har i stor grad kollapset, sier Kjell Trengereid, som har vært med siden tidlig på 1990-tallet og i dag er kasserer i styret for Universitetets bedriftsidrettslag, Ubil.

Han tror mer fritid paradoksalt nok er medvirkende til at interessen for at bedriftsidrett minker.

– Folk har bedre råd, vil styre sin egen tid, og de kjøper seg hytter som de er på i helgene. Det var det siste som gjorde at vi måtte legge ned håndballaget for herrer. Folk skulle på hytten, sier Trengereid.

For 20 år siden hadde Ubil 230 medlemmer blant 3000 ansatte. I dag er 193 betalende medlemmer, 108 menn og 85 kvinner, blant 3500 ansatte.

Selv spiller Trengereid bowling, en av de mindre grenene i laget, til liks med curling, bordtennis og skyting. Fotballgruppen er størst, men tiden med 11-lag er forbi. Det blir for vanskelig å stille lag.

– Vi har sjuerlag, og det siste nå er firerfotball uten keeper.

For tre år siden var det slutt for de nasjonale universitetslekene. Ubil deltok på de siste lekene, som fant sted i Oslo, med 9 menn og 13 kvinner. Da hadde lekene blitt arrangert årlig siden 1978.

– Vi sliter i motbakke, men vi prøver å stå på. Så får vi se om det holder til 100-årsjubileum, sier Trengereid.

Han garanterer både idretts- og samværsglede for kontingenten. I stiftelsesåret 1969 var den på 24 kroner i året, nå er den på 300.

– Jeg håper flere finner veien til bedriftsidrettene igjen. Kontingenten har i alle fall ikke økt så mye!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed