20 vil være med på felles kartlegging av seksuell trakassering

Publisert:8. januar 2019Oppdatert:10. januar 2019, 13:02
Frank Reichert, rektor ved Universitetet i Agder, får med seg stadig flere universiteter og høgskoler på en felles kartlegging av seksuell trakassering. Foto: Kjell Inge Søreide

Så langt har 20 høyere utdanningsinstitusjoner sagt ja til å være med på felles kartlegging av seksuell trakassering. Flere er i tenkeboksen. Svarfrist er førstkommende fredag.

20 universiteter og høgskoler har til nå meldt at de vil være med på en nasjonal kartlegging av mobbing og trakassering i universitets- og høgskolesektoren, skriver Khrono.

Initiativet til en felles kartlegging ble tatt av Kunsthøgskolen i Oslo, Universitetet i Oslo og Universitetet i Agder etter at styret i Universitets- og høgskolerådet (UHR) sa nei å gå inn for en felles kartlegging, men oppfordret institusjonene til egne kartlegginger.

Nord og Tromsø også med

Så langt har Kunsthøgskolen, Universitetet i Oslo, Universitetet i Agder, NTNU, Universitetet i Bergen, OsloMet, Universitetet i Tromsø, NMBU, Nord universitet, Universitetet i Sørøst-Norge, Høgskulen i Volda, Høgskolen i Molde, Høgskulen på Vestlandet, Politihøgskolen, Høgskolen i Innlandet, Samisk høgskole, Dronning Mauds Minne, NLA Høgskolen, Ansgar teologiske høgskole og Fjellhaug internasjonale høgskole sagt at de vil være med.

Flere andre utdanningsinstitusjoner er i tenkeboksen, og i en siste avklaringsfase om deltakelse, blant annet NTNU.

— Det ble litt hektisk for flere i forbindelse med juleferien. Derfor sender vi ut en liten påminnelse og forlenger påmeldingsfristen ut uken, sier Dag Nordbø, prosjektleder ved UiA.

Det er Arbeidsgruppen mot mobbing og trakassering i UH-sektoren (UHRMOTsom har utviklet spørsmålene til undersøkelsen.

Spørsmålsbatteriet ligner ifølge UiA, det som er brukt i Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT), men i den nye kartleggingen skal det også være spørsmål om kjennskap til varslingsrutiner og hvordan oppfølging av mobbing og trakassering blir vurdert.

Reichert: Sikrer et helhetsbilde

Universitetet i Agder har sammen med Universitetet i Oslo tatt ansvaret for å gjennomføre kartleggingen.

UiA er i gang en anbudsprosess for å finne et meningsmålingsinstitutt som kan gjennomføre kartleggingen. Så langt er tanken å sende ut undersøkelsen til alle ansatte i første del av 2019.

— En nasjonal undersøkelse sikrer at alle ansatte får samme spørsmål, som igjen gir oss et helhetsbilde av situasjonen i sektoren. Institusjonene kan også bestille lokale rapporter som viser hvordan det står til hos dem. Det er en felles forståelse i sektoren om betydning av anonymitet. Kartleggingen blir gjennomført slik at vi kan garantere det, sier rektor ved Universitetet i Agder, Frank Reichert.

Saken er oppdatert med tall per 10. januar 2019. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed