UiB får midler til 16 forskningsprosjekt

Publisert:6. desember 2018Oppdatert:6. desember 2018, 11:51
Professor Elisabeth Ivarsflaten er en av forskerne som har nådd opp i kampen om frie prosjektmidler fra forskningsrådet.

To unge UiB-forskningstalent og 14 andre prosjekter har nådd opp i kampen om Forskningsrådets frie midler.

Forskingsrådets såkalte fripro-midler er ettertraktet: Her konkurrerer man bare på kvalitet, og kan få uttelling så lenge forskningsprosjektet er godt nok. Totalt 1280 forskere søkte om midler, 107 prosjekter kom gjennom nåløyet. Det heter det i en pressemelding fra Forskningsrådet. Totalt er det delt ut 870 millioner kroner.

To unge talent

UiB har fått innvilget 16 prosjekter. To av disse går til unge forskningstalenter, en ordning Forskningsrådet har hatt de siste fem årene. I år er det 34 unge forskere som har fått midler. Ved UiB er disse Basile de Fleurian fra Institutt for geovitenskap og Laura Saetveit Miles fra Institutt for fremmedspråk.

– Tanken med unge forskertalenter er å gi unge og spesielt lovende forskere uavhengighet og mulighet til å utvikle egne ideer. Det vil styrke norsk forskning og forskningsinstitusjonenes viktige samfunnsoppdrag, sier Forskningsrådets områdedirektør for vitenskap og forskningssystemet Anders Hanneborg i pressemeldingen.

De unge forskertalentene får mellom fire og åtte millioner hver. 44 prosent av de som nådde opp i konkurransen er kvinner.

– Nå får 34 av våre mest lovende, unge forskere mulighet til å forfølge egne ideer, skape sin egen forskningsvei og etablere en egen forskergruppe. Vi ser også at mange av våre unge talenter lykkes på de europeiske konkurransearenaene. Det tyder på at den norske satsingen på forskertalenter og fremragende forskning virker, sier forsknings og høyere utdanningsminister Iselin Nybø i en pressemelding.

For UiB er det ti prosjekt til Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, tre til Det medisinske fakultet, to til Det humanistiske fakultet, ett til Det samfunnsvitenskapelige fakultet og ett til Universitetsmuseet.

Flest til UiO

Som tidligere år er det Universitetet i Oslo som definitivt flest prosjekt: 38. UiB og NTNU får begge 16, mens Universitetet i Tromsø får fem, det samme får Oslo universitetssykehus. De fleste prosjektene som får støtte er innen medisin, helse og biologi: 48 prosjekt, totalt 404 millioner. Det er bevilget 250 millioner til prosjekt innen matematikk, naturvitenskap og teknologi og 217 millioner til prosjekt innen humaniora og samfunnsvitenskap.

 

Disse får støtte ved UiB:  
Søknadstype Prosjektansvarlig Prosjektleder
Unge forskertalenter Institutt for geovitenskap Basile de Fleurian
Forskerprosjekt Institutt for geovitenskap Eoghan Reeves
Forskerprosjekt Kjemisk institutt Deryn Elizabeth Fogg
Forskerprosjekt Institutt for geovitenskap Ingunn Hindenes Thorseth
Forskerprosjekt Institutt for biovitenskap Adèle Mennerat
Forskerprosjekt Sars International Centre for Marine Molecular Biology Andreas Hejnol
Forskerprosjekt Kjemisk institutt Nathalie Reuter
Forskerprosjekt Institutt for Klinisk Medisin Anders Molven
Forskerprosjekt Klinisk institutt 2 Per Eystein Lønning
Forskerprosjekt Klinisk institutt 2 Stian Knappskog
Forskerprosjekt Institutt for biovitenskap Frank Nilsen
Annen støtte Institutt for biovitenskap Christoph Noever
Forskerprosjekt Institutt for filosofi og førstesemesterstudier Sorin Bangu
Forskerprosjekt Institutt for sammenliknende politikk Elisabeth Ivarsflaten
Forskerprosjekt Universitetsmuseet i Bergen Gitte Hansen
Unge forskertalenter Institutt for fremmedspråk Laura Saetveit Miles

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed