Se Plan S-møtet her

Publisert:7. desember 2018Oppdatert:7. desember 2018, 11:17
Både UiB-rektor Dag Rune Olsen og Forskningsrådets direktør John-Arne Røttingen kommer på møtet fredag. UiB har, gjennom prorektor Margareth Hagen, signalisert at de synes planen går for fort på frem.

I dag kommer Forskningsrådet til UiB for å ha dialogmøte om Plan S. Møtet ser du direkte nede i saken til På Høyden.

Møtet ser du direkte her fra klokken 10:

– En katastrofe, har nobelprisvinner Edvard Moser sagt.

– Vi risikerer å få et system som fremmer kvantitet, har Margareth Hagen sagt.

– Jeg forstår bekymringen, har statsråd Iselin Nybø sagt.

De snakker om Plan S, planen som har som mål at all forsknignsrådsfinansiert forskning skal publiseres i åpne tidsskrift innen 2020. Planen er mye omtalt, og kritisert fra forskerhold. I dag kommer Forskningsråds-direktør John-Arne Røttingen til UiO for å ha dialogmøte om planen.

Ap støtter utredning

Noe av det som mange har reagert på, er at forslaget ikke har vært ute på høring. I et opprop krever 1000 mennesker en konsekvensutredning, skriver Forskerforum. De har intervjuet Arbeiderpartiets Nina Sandberg. Hun støtter kravet om utredning.

– Jeg mener det vil være klokt å utrede konsekvenser så mye som mulig. For eksempel hvilke barrierer er det og hva slags økonomiske konsekvenser kan det få? Jeg tror de fleste er enige om at det trengs å gjøre noe med systemet i dag, og det er tverrpolitisk enighet om åpen publisering. Men selv om vi har visst lenge at vi skal over til åpen publisering, begynner uroen å bre seg når vi nærmer oss. Da tror jeg det kan være lurt å gå en ekstra runde, sier Sandberg, som sitter i utdannings- og forskningskomiteen og selv har forskerbakgrunn.

Kan ta imot innspill

Røttingen i Forskningsrådet har sagt til Khrono at man skal legge opp til å motta systematiskerte innspill. Han har også åpnet for en overgangsløsning, der publiseringen skal kunne skje som nå – så lenge artiklene blir samtidig publisert i et åpent tilgjengelig vitenarkiv.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed