UHR støtter studentene i stipendstriden

Publisert:13. november 2018Oppdatert:13. november 2018, 11:09
Mari Sundli Tveit leder Universitets- og høgskolerådet (UHR). Nå støtter rådet studentene i saken om kutt i stipend. Bildet er fra UHRs møte i Bergen.

Studentene reagerte kraftig da regjeringen foreslo å endre konverteringsordningen for studiestøtten. Nå har studentene fått støtte av institusjonene.

I sitt styremøtet mandag vedtok Universitets- og høgskolerådet(UHR) at de vil stille seg bak studentoppropet «Bevar Stipendet». UHR er en medlems- og interesseorganisasjon som skal fremme universiteter og høyskolers interesser. Medlemslisten til UHR består av samtlige 10 norske universitet, 9 vitenskapelige høyskoler og 14 akkrediterte høyskoler.

- Vi tror den foreslåtte endringen treffer dårlig med tanke på å hindre frafall. Den straffer studenter som bytter studium, eller som ønsker fremtidsrettede tverrfagelige kombinasjoner som ikke inngår i en grad. I tillegg fremmer den ikke livslag læring, sier styreleder i UHR, Mari Sundli Tveit, til Universitetsavisa.

Endringer i omgjøring

Tveit mener også at forslaget strider mot funnene i Studentenes helse- og trivselsundersøkelse.

- Undersøkelsen viser hvor sårbart et tiltak som treffer studentene på denne måten er, sier Tveit.

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019 ble det foreslått å endre dagens konverteringsordning for studiestøtten. Mens en i dag bare trenger å oppnå et gitt antall studiepoeng for å få omgjort 40 prosent av studielånet til stipend foreslo regjeringen at en kun får 25 prosent av studielånet omgjort basert på antall studiepoeng. De siste 15 prosentene blir stående som lån til studenten har fullført graden sin. Forslaget ble møtt av kritikk fra studentorganisasjonen.

NSO fornøyde

Norsk studentorganisasjon(NSO) startet i etterkant av forslaget en underskriftskampanje mot endringen, en kampanje som fredag hadde over 17.000 underskrifter og som flere organisasjoner og partier har støttet.

NSO er fornøyd med at UHR når stiller seg bak oppropet.

- Vi er kjempeglade for at institusjonene gir støtte til studentene og ser de samme utfordringene og problemene som vi gjør. Studentene stor del av institusjonene, så vi er glade for at vi er på lag, sier Håkon Randgaard Mikalsen, leder for Norsk studentorganisasjon.

Universitetsavisa har vært i kontakt med Kunnskapsdepartementet, men de har så langt ikke hatt anledning til å svare på våre spørsmål.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed