– Jeg tror Georg kunne likt dette

Publisert:7. november 2018Oppdatert:7. november 2018, 17:53
Laila Aase er enken etter Georg Johannesen, og pensjonert førsteamanuensis i didaktikk. Hun sier hun synes den nye utsmykningen på Georg Johannesens plass har blitt fin, og at den gir en litt å gruble på. Foto: Hilde Kristin Strand

Georg Johannesens plass har fått ny utsmykking. Enken Laila Aase gleder seg over at plassen blir brukt av studenter.

Dette sitatet er hentet fra diktsamlingen "Ars moriendi" (1965). Foto: Hilde Kristin Strand
Fargene og formene er hentet fra byggene rundt plassen. Kravet var at den nye utsmykningen skal være enkel å vedlikeholde og tåle vær og vind. Foto: Hilde Kristin Strand

– Jeg tror han hadde likt å få en slik plass, der det er mye liv og røre, oppkalt etter seg. Men jeg tror ikke han hadde likt å få en gate hvor som helst.

Det sier Laila Aase til På Høyden. Hun er enken etter Georg Johannesen; professoren, retorikeren, lyrikeren og samfunnsdebattanten. Johannesen døde i 2005. For ti år siden ble plassen bak Studentsenteret kalt Georg Johannesens plass, og utsmykket med sitater fra Johannesens store, litterære produksjon. Men tidens tann og vind og vær gjorde at utsmykkingen falmet.

Sitat på gateskilt

Nå er den på plass igjen, og tirsdag var det avdukning i regi av Estetisk utvalg ved UiB.

Muren som vender opp mot Villaveien er nå malt. Fargene og formene som er valgt er hentet fra byggene rundt, fortalte Caroline Kierulf, som sammen med Annette Kierulf har stått for utsmykkingen. Sitatene som er valgt ut, er valgt av Laila Aase i samarbeid med blant andre Amund Børdahl, universitetslektor i filosofi og medlem i Retorisk forum, og Hans Marius Hansteen, førstelektor i filosofi.

– Alt av tekst i det offentlige rom vil bli assosiert med noe. Vi valgte å bruke gateskilt, de sier noe om hvor man er og hvor man skal, sa Annette Kierulf.

Sitatene måtte være så korte at de passet inn på skiltene. Det betyr at de spurte studentenes favoritt, «Mitt første samleie fant sted under Korea-krigen», ikke fikk plass. Men plass fikk blant annet «Vi har funnet de dummes stein» og «Vitenskap uten vidd er vanvidd».

– Det er hentet fra Rhetorica Norvegica. Det er den eneste læreboken i retorikk man faktisk kan lære retorikk av, sa Børdahl.

Han sa også at Johannesen er en av få forfattere som har mange nok korte, gode sitater.

«Forståelse fremmes av fuglene» står det på det siste skiltet.

– Kanskje kan vi tenke oss av sitatene, lest i sammenheng, kunne vært sagt eller sunget av en fugl som fløy over plassen her, sa Børdahl.

Debatt til kyllingen

Dekan Jørgen Sejersted benyttet anledningen til å mimre litt.

– Er det virkelig sant at jeg selv som hovedfagsstudent hørte Georg Johannesen diskutere på Grillen på Studentsenteret mens jeg gnagde på et kyllingbein? Det føles så forunderlig fjernt, som om Johannesen stod nærmere Ludvig Holbergs tid, sa Sejersted, og dro en parallell mellom disse to: Både kunstnere og intellektuelle, som både begeistret og forargret i samtiden.

– Er vi gode nok til de Johannesenske dyder i dag, spurte Sejersted, og svarte selv:

– Ja, raus lærdom og kritikk finnes fremdeles ved UiB. Og så må vi anstrenge oss for at det er rom og åndsklimatiske forhold når unike talenter dukker opp.

– Jeg vil takke UiB for oppgraderingen av plassen, sa Laila Aase.

– Jeg går forbi her ganske ofte, og da ser jeg at plassen er full av studenter som gjør det studenter selv – snakker sammen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed