Tirsdag fikk UiB Naturhistorisk museum tilbake

Publisert:7. august 2018Oppdatert:7. august 2018, 14:23
Rune Nilsen fra Obas, Kristin Fevang fra Statsbygg og Even Berge fra UiB undertegnet alle protokollen som beskriver at prøvedriften nå starter. 7. februar neste år er det formell overtakelse av bygget. Foto: Hilde Kristin Strand

Dyrene kan snart flytte tilbake. UiB har nå overtatt et renovert og oppusset museumsbygg.

Representantene fra Statsbygg og Obas kom inn hovedinngangen og skapte rene høytidsstemningen. Even Berge hilser på Kristin Fevang. Foto: Hilde Kristin Strand

– En stor dag, sier Even Berge.

Tirsdag ettermiddag var representanter fra UiB, Statsbygg og entreprenør Obas samlet i vestibylen på Naturhistorisk museum. For første gang etter at museet ble stengt i 2013 kom de inn hovedinngangen, og Paul H. Amble, prosjektleder for utstillingsprosjektet, klappet i hendene av begeistring.

Skal teste det tekniske

Nå starter en prøvedriftsperiode på et halvt år. Det betyr at UiB overtar bygget og kan begynne arbeidet med både nye utstillinger og å få gjenstandene som har vært lagret tilbake. Samtidig skal Statsbygg og Obas drifte bygget og få testet at det tekniske anlegget fungerer som det skal.

– Dette har vært en stor reise som entreprenør. Vi er veldig ydmyk i forhold til bygget, og glad for at vi fremdeles skal få være med litt, som deltaker i arbeidet med utstillingsprosjektet, sier Rune Nilsen. Han er direktør i Obas Vest.

Mye av arbeidet som er gjort med bygget fra 1865 er usynlig for publikum. Men i kjelleren er det et rom som viser noe av ventilasjonsanlegget som trengs i et slikt bygg. Og nettopp ventilasjonen er noe både UiB, Statbygg og Obas er spent på: Vil man måtte ha skyvedører i glass fra vestibylen og mot trapperommet? UiB har vært tydelig på at dette ikke er noe man ønsker, og signalene fra riksantikvaren er at det ikke er noe de ser på som en veldig god idé. Men vil bygget fungere uten? Eller vil det bli for kaldt. Når man kommer inn i vestibylen i dag, kommer man i en slags liten forgang. Derifra går man gjennom en skyvedør i glass.

– Jeg har bedt om at det blir foretatt målinger her når museet åpnes for publikum til arrangementet Tomt museum 18. august. Vil ventilasjonsanlegget tåle at dører går opp og igjen hele tiden, sier Christian Ebbesen.

Han er brukerkoordinator og arkitekt.

Samspill

Eiendomsdirektør Berge understreker at UiB er veldig fornøyd med samarbeidet som har vært med både byggherre og entreprenør og kaller prosjektet et samspillsprosjekt.

– Det er flott å ha fått være med på å se hvordan museumsbygningen var og hvordan den har blitt, sier Berge.

Kristin Fevang er eiendomsdirektør hos Statsbygg. Hun sier at det er spennende å arbeide i eksisterende bygg, men at det også kan dukke opp utfordringer underveis.

Som På Høyden tidligere har skrevet, har målet være å tilbakeføre bygget slik at farge- og materialvalg er mest mulig slik det var da midtbygget var nytt i 1865. Noe av interiøret er fredet, det betyr at blant annet hvalsalen og noen av utstillingsmontrene ikke skal endres.

Planlagt nyåpning er i juni 2019.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed