Nå skal 6 000 nye studenter innta UiB

Publisert:13. august 2018Oppdatert:13. august 2018, 09:31
Den første uken skal brukes til både faglige aktiviteter og sosiale aktiviteter. Ferske studenter kan få en travel uke dersom de vil få med seg alt. Bildet er fra studiestart i 2013. Foto: Ingvild Festervoll Melien

Ferske studenter kan få en travel førsteuke. Alle fakultetene har et tettpakket fadderukeprogram.

Idrettsdag, havrafting, fjelltur. Kinokveld, pubkveld, helhus på Kvarteret. Kanonball, grilling og galla.

Dette er bare noe av det som møter ferske studenter på UiB neste uke. I tillegg skal de selvsagt få smakebiter på fagene de skal studere, og informasjon om studiehverdagen.

– Fadderuken er viktig. Den gir de ferske studentene mulighet til å bli kjent, både med menneskene de skal studere sammen med og med det akademiske faget de skal studere. Den store helseundersøkelsen (SHoT-undersøkelsen, journ.anm) viser også at studenter som deltar i fadderuken får større nettverk og trives bedre.

Det sier Sara Ebling. Hun er fadderkoordinator på UiB.

Vil lage trygge rammer

Fadderuken. For noen år siden var orden i stor grad assosiert med fyll og spetakkel i sentrum. Velforeningene raste. De siste årene har noe skjedd: UiB som institusjon har tatt mer styring, og betaler blant annet prosjektstillingen som fadderkoordinator. Ordningen med faddervakter er innført, og samarbeidet med politiet er styrket. Alle som skal være faddere skal dessuten på kurs, og det er månedlige møter med fadderlederne.

– De kommer mange nye, unge studenter til Bergen og UiB. Hvilket ansvar har UiB og fadderne for å ta vare på dem?

– Jeg mener at det viktige vi kan gjøre er å legge gode rammer. Det er bakgrunnen for at vi blant annet har fadderkurs, som ble arrangert i helgen. Fokus på sikkerhet er stort, og jeg ser at det er lagt opp til vakter på alle de store arrangementene. Alle fakultetene har også egne vakttelefoner som betjenes av en edru fadder hver kveld, sier Ebling.

Ved Oslomet er det faddergrupper som har vedtatt hooke-forbud, det vil si forbud mot seksuelle relasjoner mellom faddere og fadderbarn. Khrono skriver at flere institusjoner gjør som UiB og er mer involvert i fadderuken.

– Vi har ingen sentral regel mot såkalt hooking. Men vi har selvsagt diskutert #metoo, og vi har fokus på å informere om hvordan studenter kan varsle dersom de opplever noe ubehagelig i fadderuken, gjennom sikresiden og sifra, sier Ebling.

Flere alkoholfrie alternativ

Over 8 600 søkere har fått tilbud om studieplass ved UiB. Omtrent 6000 ferskinger er ventet til studiestart denne uken. Hvor mange av disse som faktisk deltar i fadderuken finnes det ikke tall på. Ebling har selv vært fadderleder ved Det psykologiske fakultetet. Hun anslår at om lag søtti prosent av de ferske studentene der var med.

I år er det lagt opp til at en god del av arrangementene er rusfrie. På Det juridiske fakultetet, som har svært mange nye studenter, tilbys en egen «Fadderuken light». Den består av bare alkoholfrie arrangementer.

– Målet er at de alkoholfrie alternativene skal fremstå som så lukurative at dette er noe alle ønsker å være med på. Vi ønsker ikke å skape et skille mellom dem som drikker alkohol og dem som ikke gjør det, sier Ebling.

I år er det flere arrangement som er tverrfakultære. Det humanistiske og Det samfunnsvitenskapelige fakultetene har blant annet felles idrettsdag, jurister og psykologer skal ha filmkveld sammen, fjellturene er for alle, og de store kveldene, såkalt helhus, på Kvarteret blir i år arrangert for to fakulteter sammen.

Galla til slutt

Mia Milde, prosjektleder for Faddervakt 2018, sa forrige uke til På Høyden at i år er fadderuken i hovedsak komprimert til en uke for alle utdanningsinstitusjonene i Bergen. Avslutningen av uken blir av det mer storslagne slaget: Flere av fakultetens fadderprogram avsluttes med gallamiddag fredag eller lørdag-  og så er det tur over Vidden søndag.

– Tidligere har avslutningen av fadderuken gjerne vært en konsert. Men vi testet gallamiddag da jeg var faddeleder ved Det psykologiske fakultetet, og det var noe som flere tydeligvis hadde lyst til. Da får man en litt formell avslutning, med mat og taler, og kanskje kårer man vinnere fra konkurranser som har vært arrangert i løpet av uken. Dette blir en høytidelig slutt på fadderuken – og en høytidelig start på det akademiske livet, sier Ebling.

Men før fadderuken med alle sine arrangementer starter for alvor, er det i dag offisiell åpning av det akademiske året. Det skjer i Muséplass klokken 15. Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland er blant talerne, og det blir konsert med Datarock.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed