To går etter MeToo-saker på Kunsthøgskolen i Oslo

Publisert:20. juni 2018Oppdatert:20. juni 2018, 14:08
To går etter MeToo-saker ved Kunsthøgskolen i Oslo. En har fått avskjed, mens den andre har sagt opp selv. Foto: KHiO

En har fått avskjed og en annen har sagt seg opp etter MeToo-avsløringer ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO).

Det skriver institusjonen selv på sine nettsider

I den ene saken er det funnet brudd på allmenne normer for akseptabel atferd og tilfeller av seksuell trakassering. Det er i denne saken at en ansatt har fått avskjed, som er den strengeste reaksjonen en ansatt kan få i statsansatteloven. 

I en annen sak har KHiO ikke konkludert med at det har skjedd handlinger som er seksuell trakassering, men det er sannsynliggjort at vedkommende har brutt de etiske retningslinjene til skolen. I denne saken har den ansatte sagt seg opp selv. 

Den tredje saken gjelder også påstander om seksuell trakassering, men her har ikke skolen funnet tilstrekkeleg grunnlag for påstandene. Saken er derfor avsluttet uten reaksjon. 

Det er en varslingsgruppe ved KHiO som har jobbet med sakene, med bistand fra eksterne rådgivere. De eksterne har vært kritiske til at skolen ikke har gjennomført referansesjekk ved alle ansettelser, og at et varsel fra 2010 ikke ble fulgt opp, og foreslår en rekke punkter skolen kan bli bedre på. 

Kunnskapsdepartementet har også bedt KHiO om å vurdere politianmeldelse, men skolen har kommet til at det ikke er grunnlag for anmeldelse. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed