Norge har fått sitt tiende universitet

Publisert:4. mai 2018Oppdatert:4. mai 2018, 13:34
Iselin Nybø kom til det nye universitetets campus i Drammen fredag for å fortelle om vedtaket. Foto: USN

Fredag fikk Norge sitt tiende universitet, da Kongen i statsråd bestemte at Høgskolen i Sørøst-Norge blir til Universitetet i Sørøst-Norge.

Høgskolen i Sørøst-Norge er blitt universitet og kan ta i bruk navnet som har vært klart helt siden fusjonen mellom Høgskolen i Buskerud og Vestfold og Høgskolen i Telemark i 2016, skriver Khrono.

Navnet er Universitetet i Sørøst-Norge eller University of South-Eastern Norway på engelsk.

Dette er en gledens dag for studenter og ansatte ved Universitetet i Sørøst-Norge. Universitetsstatus er et kvalitetsstempel.

Universitetsstatusen kommer bare litt over en uke etter at NOKUTs styre vedtok å akkreditere høgskolen som universitet. Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø kom selv til det nye universitetets campus i Drammen fredag for å overbringe nyheten. 

HSN har lagt ned stor innsats i arbeidet med å bli universitet. Jeg er sikker på at det nye universitetet vil gi samfunnet dyktige kandidater og viktig, ny kunnskap, sier Nybø (V) i en pressemelding.

— Høgskolen i Sørøst-Norge har brukt universitetssatsingen helt bevisst som et verktøy for å bli bedre. Det å bli universitet gir mer frihet, men det gir også en ekstra tyngde, særlig internasjonalt. Jeg tror at Norge vil merke at vi nå har fått enda en institusjon som går fra høyskole til universitet. Men like viktig: Jeg tror regionen vil merke at de får en enda sterkere kunnskapsaktør som har stor betydning for utviklingen av arbeids- og samfunnslivet, sier Nybø videre.

Glad for mer frihet

Rektor Petter Aasen er naturlig nok fornøyd.

— Dette er en gledens dag for studenter og ansatte ved Universitetet i Sørøst-Norge. Universitetsstatus er et kvalitetsstempel. Vi vet at høy faglig kvalitet styrker vår attraktivitet og dermed mulighetene for både å rekruttere gode studenter og medarbeidere og for å finne gode samarbeidspartnere nasjonalt og internasjonalt, sier han, ifølge universitetets nettsider.

Aasen er opptatt av at universitetsstatus gir større frihet.

— Et universitet har full autonomi til å opprette og videreutvikle studietilbud på alle nivåer og fagområder. Det åpner for dynamikk og større fleksibilitet i utviklingen av egen studieportefølje, og gir dermed større mulighet til å utvikle studietilbud i tråd med samfunnets- og arbeidslivets behov, sier han.

Feirer mandag

Universitetsstatusen skal feires mandag 7. mai på alle de åtte campusene til Universitetet i Sørøst-Norge.

— Regjeringens vedtak innebærer at alle våre om lag 18.000 studenter går på et universitet fra og med i dag, og det må vi selvsagt markere selv om studentene er opptatt med eksamen i disse dager, sier Aasen.

Vedtaket betyr også at studenter som uteksamineres våren 2018 får vitnemål fra Universitetet i Sørøst-Norge.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed