BFS gir penger til nytt laboratorium

Publisert:22. mai 2018Oppdatert:22. mai 2018, 11:48
Førsteamanuensis Simon Nitter Dankel leder carbfunc-undersøkelsen. Han er en av forskerne som skal være knytte ttitl det nye Mohns ernæringsforskningslaboratorium. Foto: Hilde Kristin Strand

Et nytt forskningslaboriatorium skal brukes til å forske på både fedme og underernæring. Trond Mohn, via Bergens forskningsstiftelse, bidrar med 28 millioner kroner.

Mohn ernæringsforskningslaboratorium skal etableres 1. juni, som et samarbeid mellom Bergens forskningsstiftelse (BFS), UiB og Haukeland universitetssjukehus. Dette skriver UiB Aktuelt. Trond Mohn, via BFS, bidrar med 28 millioner kroner over fem år. UiB skal gå inn med nær 33 millioner og sykehuset med 6,5 millioner kroner.

Det nye laboratoriet skal brukes til å forske på både fedme og underernæring. Det sier professor Jutta Dierkes fra Klinisk institutt 1. Hun skal lede det nye laboratoriet, som skal organiseres under UiBs Senter for ernæring.

– Ved universitetet har vi forskningsbasert undervisning, og det er viktig å samle de gode forskningsmiljøene innen ernæring, sier Dierkes til UiB Aktuelt.

Det nye laboratoriet skal fokusere på tre områder:

En epidemiologisk del, som tar utgangspunkt i innsamlede data og biobankprøver

En laboratoriedel der man skal forske på mekanismene knyttet til fedme og feilernæring

En klinisk del hvor man skal gjøre intervenjonsstudier med deltakere eller pasienter som får ulike typer diett.

Et eksempel på det siste er carb func-studien, som er ledet av førsteamanuensis Simon Dankel. Deltakerne i studien er delt inn i tre grupper, som får kosthold med ulik mengde og type karbohydrater. Hovedmålet er å se på hvordan karbohydratene påvirker magefettet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed