Vil gi en felles #metoo-forståelse

Publisert:4. april 2018Oppdatert:17. april 2018, 22:38
Seksuell trakassering blir et av hovedtemaene under årets likestillingskonferanse. Foto: Flickr.com/GGAADD

– Jeg tror mange er opptatt av hvordan de skal håndtere saker om seksuell trakassering, sier likestillingsrådgiver Anne Marit Skarsbø.

Når den årlige konferansen om likestilling og mangfold i universitets- og høgskolesektoren arrangeres neste uke, er seksuell trakassering et av hovedtemaene. Slik måtte det nesten bli i år, sier UiBs likestillingsrådgiver Anne Marit Skarsbø.

– Jeg tror mange er opptatt av hvordan de skal håndtere saker om seksuell trakassering, sier Skarsbø.

Hvem er opptatt av #metoo?

#metoo-kampanjen begynte for alvor i sosiale media i USA i oktober i fjor, og spredte seg raskt. Også i Norge har seksuell trakassering blitt avdekket; i politiske parti, i mediebedrifter og i akademia. På Høyden har blant annet skrevet sak om en professor som mistet jobben etter å ha trakassert flere kvinnelige forskere.

Universitets- og høgskolerådet (UHR) har satt ned et eget utvalg som skal arbeide mot seksuell trakassering i akademia. UiA-rektor Frank Reichert leder arbeidet. Han kommer til konferansen for å holde et innlegg. Det skal også flere ulike UiB-forskere gjøre. Skarsbø sier målet er å belyse problematikken ut fra ulike teoretiske vinklinger.

– Jan Fredrik Hovden, som er professor i medievitenskap, skal for eksempel si noe om hvem i befolkningen som faktisk er opptatt av #metoo-kampanjen, og om hvordan man forholder seg til alle mediesakene som har vært, sier Skarsbø.

For HR-medarbeidere

Konferansen går over to dager, og henvender seg særlig til dem som arbeider med HR i en eller annen grad. På dag to er ubevisste fordommer et av temaene.

– Dette er viktig både for ledere og for dem som arbeider med rekruttering. Hvordan er de ubevisste fordommene med på å styre de valgene man tar? Forskning viser at man gjerne undervurderer enkeltmennesker ut fra hvilken gruppe de tilhører. Dette kan gjelde kvinner, men det kan også handle om etnisitet eller at man kommer fra et spesielt geografisk område, sier Skarsbø.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed