Vellykket oppskyting for romforskerne

Publisert:2. april 2018Oppdatert:17. april 2018, 22:27
Therese Moretto Jørgensen på Birkelandsenteret og kollegaene kunne juble over en vellykket oppskyting. Foto: Dag Hellesund

Det ble en perfekt oppskyting for den UiB-produserte forskningslasten.

– Det var så perfekt som det kunne bli!

Michael Hesse er professor i romfysikk, og har jobbet en mannsalder i Nasa. Men det siste året har det spennende prosjektet til Birkelandsenteret lokket han til Bergen. 

I løpet av noen minutter ble spenningen utløst: Både første og andre rakettrinn tente og løsnet som de skulle, og alt gikk som det skulle. 

Mens Nikolai Østgaard, Dag Rune Olsen og en del andre har dratt til Florida for å se på oppskytingen på nært hold, var resten av gruppen som har laget et gammaglimt-instrument som skal brukes til å skaffe data til grunnforskning rundt gammaglimt, som oppstår i forbindelse med lyn, samlet i Bergen. 

Det er en Falcon 9-rakett som skytes opp, produsert av Elon Musks selskap SpaceX. Raketten er drevet av en blanding av parafin og flytende oksygen. 

Men det er slett ikke første gang UiB-miljøet følger spent med på rakettoppskytinger: Dette er tolvte gang UiB-forskere og ansatte deltar med ulike typer instrument til satelitter eller romstasjoner.

Det første instrumentet var en partikkeldetektor brukt på ESRO 1A-satelitten i 1968, forteller Arne Olav Solberg. UiB-pensjonisten jobbet  tidligere ved Institutt for fysikk og teknologi, og har vært med på mange av prosjektene. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed