Se sakte-TV fra rommet

Publisert:13. april 2018Oppdatert:17. april 2018, 22:35
I svært sakte tempo skal en robotarm løfte instrumentet på plass ved romstasjonen ISS. Foto: Nasa

I svært sakte film kan du se ASIM-instrumentet, som måler gammaglimt, bli satt på plass ved Den internasjonale romstasjonen, ISS. Det mest spennende blir når astronauten slår på strømmen.

Se operasjonen direkte her:

Egentlig hadde de ansatte ved Birkelandsenteret planlagt å møtes for å se på begivenheten – selvsagt med popcorn til.

– Men vi bestemte oss for ikke å gjøre det. Operasjonen begynner ca. klokken 1500, og fortsetter i rundt fem timer, forklarer Kavitha Østgaard.

Robotarmen som skal ta ASIM-modulen ut fra Dragon romfartøyet, og løfte den på plass på utsiden av romstasjonen, beveger seg nemlig så sakte at det knapt merkes.

Høydepunktet er planlagt til rundt klokken 2120 i kveld, da en av astronautene på romstasjonen vil slå på strømmen. Det kan også skje tidligere, dersom de er ferdige før.

Romkaldt

Det bergensbygde instrumentet skal tåle mellom 60 minusgrader og 70 plussgrader. I rommet er det i prinsippet bare 4 grader kelvin, altså –269 grader celsius.

– Romstasjonen har store solcellepanel for å skaffe strøm. Den har også paneler som kan vris mot solen eller mot verdensrommet, for å avgi eller skaffe energi, sier professor i mikroelektronikk Kjetil Ullaland.

Ettersom ASIM-instrumentet hele tiden er koblet til romstasjonen, får den noe varme derfra. Og når det settes i drift vil elementer varme opp instrumentet.

Men mens robotarmen Canadarm2 løfter instrumentet ut i ettermiddag, vil det være eksponert for kulden fra verdensrommet.

Sterke vibrasjoner

Og når strømmen kobles på vil forskerne få det første svaret på om ASIM vil virke eller ikke, for da får den første av flere datamaskiner strøm.

– Er du redd for at det ikke skal virke?

– Jeg vet ikke om jeg er så redd, men jeg er spent på om alt virker fortsatt. Det er et ganske aggressivt miljø den har vært i, i forhold til vibrasjon.

Noe av arbeidet er gjort i Bergen, mens andre deler er loddet og montert sammen i utlandet.

– Når du bygger noe for rommet må du velge komponenter som er egnet for det.

De første dataene vil først komme inn i neste uke, og så vil instrumentet i en måned bli kalibrert og testet. ASIM består av en del som tar fotografi, og en elektronisk del som måler gammastråling. Sammen skal dataene brukes for å studere gammaglimt, som oppstår i forbindelse med lyn.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed