Romfartøyet er fremme

Publisert:4. april 2018Oppdatert:14. mai 2018, 19:40

Det UiB-utviklede gammaglimt-instrumentet er nå ankommet den internasjonale romstasjonen. Men det mest spennende øyeblikket gjenstår: Når strømmen slås på.

Romfartøyet Dragon ble sendt ut fra Florida mandag kveld norsk tid, og har siden gått i bane rundt jorden i rundt 27 000 kilometer i timen. I ettermiddag ble romfartøyet først plukket opp av en robotarm fra den internasjonale romstasjonen, ISS, før romfartøyet ble festet til stasjonen. I tillegg til ASIM-instrumentpakken, som UiB-prosjektet er en del av, inneholder romfartøyet blant annet mat og forsyninger til romstasjonen. Lasten veier rundt 2,5 tonn. 

Leder for Birkelandsenteret, Nikolai Østgaard, er glad over at dokkingen, der to romfartøy møtes og kobles sammen mens begge har en hastighet på 27 000 kilometer i timen, gikk bra. Da de to fartøyene fikk kontakt, var de over Kongo. 

– Men det mest spennende øyeblikket er når alt er ferdig og strømmen slås på, forteller Østgaard. 

Lasten blir stående på utsiden av romstasjonen i rundt ti dager. Fredag 13. april regner Østgaard med at ASIM-pakken blir løftet ut og montert på den faste plassen sin på utsiden av stasjonen. 

– Det er litt som om du har kjøpt et veldig dyrt instrument, og så rister du det så mye du er i stand til, og utsetter det for ekstreme temperatursvingninger, forteller han. 

Helt tilbake til en partikkel-detektor på ESRO 1A-satellitten i 1968 har UiB-ansatte vært involvert i å lage instrumenter til satellitter. 

– Men på de fleste av satellittene har vi bygd en liten del av instrumentet, som en del av et samarbeid mellom mange institusjoner. Det litt spesielle nå er at vi har gjort det som er det viktigste i hele instrumentet. 

Østgaard drar fra Florida torsdag, og ser fram til en markering av utpakkingen av instrumentet den 13. 

– Fredag den 13. blir en lykkedag for oss! Og hele oppskytingen har gått helt strålende, sier Østgaard. 

Om du vil se romstasjonen selv, er det mulig mange steder i verden. Fra Bergen vil stasjonen være synlig rundt klokken 2225 rundt 10 grader over horisonten i sørvest, men bare i rundt ett minutt. 

Nasa TV sender også direkte fra dette og en rekke andre oppdrag:

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed