Rom-instrumentet virker

Publisert:16. april 2018Oppdatert:17. april 2018, 22:35
ASIM-instrumentet er nå montert på utsiden av Columbus-modulen på den internasjonale romstasjonen ISS.

Så langt virker ASIM-instrumentet som det skal. Fredag 13. april ble strømmen slått på.

 

– Strømmen ble koblet til etter den fire timer lange operasjonen i går. Da var spørsmålet, ville vi få kontakt med utstyret fra jorden? Det gjorde vi. Heldigvis, sier en glad Nikolai Østgaard til ba.no

Men selv om det foreløpig ser ut som om alt virker som det skal. vil det ta noen uker før ASIM-modulen er testet, og kan begynne å levere data om blant annet lyn og gammaglimt til Birkelandsenteret, som er et av UiBs sentre for fremragende forskning. 

Etter at oppskytningen med Falcon9-raketten fra Elon Musks selskap SpaceX gikk bra, har det vært knyttet størst spenning til om instrumentet har klart seg gjennom den ekstreme ristingen og de svært lave temperaturene som er i verdensrommet. 

Så langt ser det altså lovende ut.  

Her kan du se hvordan ASIM kommer med romfartøyet Dragon, blir installert med robotarmen Canadarm2, og hvordan instrumentet skal fange opp lyn og gammaglimt både optisk med flere kamera, og hvordan strålingen samtidig måles med et annet instrument: 

Og her er oppskytingen filmet med 360-graders kamera, slik at du både kan se oppskytingen og publikum samtidig: 

SpaceX-rakettoppskyting - 360 from UiB - Universitetet i Bergen on Vimeo.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed