Skeptisk til forslag om felles første studieår

Publisert:23. februar 2018Oppdatert:23. februar 2018, 09:59
- Jeg er ikke helt med på notene når noen sier at ’dette er ubrukelig kunnskap for en som skal bli ingeniør’, sier statsråd Iselin Nybø. Foto: Kristoffer Furberg

Bør dagens innføringsemner ex.phil og ex.fac erstattes av ett, felles første år? UiT-rektor Anne Husebekk foreslår dette. Statsråd Iselin Nybø er skeptisk avventende.

UiT-rektorens utspill møter avventende reaksjoner både fra fagstatsråden og en universitetsrektor. Men ingen vil skyte ned forslaget før de har hørt mer, skriver Universitetsavisa.

I en ytring lanserer rektor ved Universitetet i Tromsø, Anne Husebekk, et forslag om å erstatte dagens ex.phil og ex.fac med et felles førsteår for studenter.

Samtidig argumenterer en Unge Høyre-leder for å droppe ex.phil helt og holdent. Emnet er arrogant og demotiverende, skriver Mathias Opedal Weseth: Det er «svært frustrerende å bruke et helt semester på å lese ex. phil når man egentlig går på universitetet for å spesialisere seg innenfor noe helt annet.»

Etisk refleksjon også for teknologer

I Bergen sitter en universitetsrektor som tar Examen Philosophicum sterkt i forsvar. Dette er snakk om dannelse, ikke arroganse, skriver UiB-rektor Dag Rune Olsen i et innlegg.

«Ex.phil. gir akademisk dannelse gjennom grunnleggende innføring i vitenskapelig tenking,», skriver Olsen.

Han viser også til behovet for å utvikle evnen til kildekritikk som en styrke ved innføringsemnet.

Overfor Universitetsavisa viser UiB-rektoren særlig til hvor viktig evnen til etisk refleksjon er, ikke minst for de som går teknologiutdanninger.

- Ta eksempelet med selvkjørende biler, hvor algoritmer kan måtte foreta kritiske valg, som om man skal kjøre bilen i fjellveggen og drepe sjåføren, eller noen som befinner seg i veibanen. Det kan ikke herske tvil om at morgendagens teknologer behøver god trening i avansert, etisk refleksjon, mener Olsen.

Spørrende

Hva synes du om forslaget fra din kollega i Tromsø?

- Foreløpig stiller jeg meg åpen. Ex.phil kan helt sikkert bli bedre. Om, og i tilfelle på hvilken måte emner her er tenkt inkludert og videreutviklet i et slikt innføringsår, skal bli interessant å se.

- Så du har ikke noe behov for å skyte ned forslaget foreløpig?

- Jeg ser ingen grunn til å skyte ned kreative forslag, med mindre man har gode argumenter for det. Det har jeg ikke og avventer derfor fortsettelsen med interesse, sier Dag Rune Olsen.

- Fins ingen ubrukelig kunnskap

Statsråd for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, tar ikke bølgen for Husebekks forslag. Men heller ikke statsråden kjenner behov for å avvise forslaget helt.

- Jeg synes det er spennende at universitetene selv går inn i den debatten, sier hun til Universitetsavisa.

Ministeren vil være forsiktig med å mene for sterkt hva universitetene skal gjøre.

- Dette også handler om universitetenes frihet. Generelt vil jeg si at kunnskap er noe verdt, uansett. Derfor er jeg ikke helt med på notene når noen sier at ’dette er ubrukelig kunnskap for en som skal bli ingeniør’. Det er jeg ikke enig i. Jeg mener at når man går fra videregående til universitet så må man lære seg en ny måte å tenke på, en ny måte å bli utfordret på.

- Men selve ideen om å erstatte ex.phil og ex.fac med ett, felles, første innføringsår, hva tenker du om det?

- Jeg tenker at vi får la debatten gå en stund først, sier statsråd Iselin Nybø.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed