Over 2.300 studenter tatt i stipend-juks

Publisert:13. februar 2018Oppdatert:13. februar 2018, 09:43
Lånsekassen sender ut bokontroll for å sjekke at de studentene som sier at de ikkje bor hjemme, faktisk bor for seg selv. Illustrasjonsfoto: Paul Erik Rosenbaum

1 av 20 kunne ikke dokumentere at de virkelig hadde krav på stipend i bokontrollen til Lånekassen.

Studenter som bor hos foreldrene sine har ikke krav på stipend og lån på lik linje med studenter som bor for seg selv.

Det hender at studenter som bor hos foreldrene sine likevel krysser av for at de bor borte selv om de ikke gjør det - for å få mer stipend. Derfor sender Lånekassen ut bokontrollen.

I fjorårets kontroll var det 2.321 av de 43.000 kontrollerte som ikke kunne dokumentere at de bodde et annet sted enn hjemme. Det betyr at 5,2 prosent, eller omtrent 1 av 20 ble tatt i juks. Dette skriver Khrono.

Ser alvorlig på juks

Kristine Eilertsen, utviklingsdirektør i Lånekassen, sier til Universitas at de ser alvorlig på saken.

— Å gi uriktige opplysninger til Lånekassen for å få et stipend de ikke har rett til, er misbruk av samfunnets velferdsgoder, sier hun til avisen.

Lånekassen antar at studenter som ikke svarer eller ikke dokumenterer at de har vært borteboere har bodd sammen med foreldrene sine.

De vil dermed ikke få omgjort lån til stipend for den perioden de ikke har dokumentert borteboerstatus, og de kan nekte dem støtte, betalingsutsettelse og rentefritak for neste undervisningsår, eller for en lengre periode framover.

Politianmelder falsk dokumentasjon

Alle som har oppgitt at de bor borte, men har foreldre med adresse så nær studiestedet at de kunne bodd hjemme, kan bli trukket ut i bokontrollen, skriver Lånekassen på nettsidene sine.

Lånekassen varsler også at de politianmelder de som har deltatt i bokontrollen og levert falske dokumenter, eller som har prøvd å gjøre det.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed