Milliardtildeling til næringslivet

Publisert:12. februar 2018Oppdatert:12. februar 2018, 11:15
Tidligere kunnskapsminister , nåværende næringsminister, Torbjørn Røe Isaksen (t.h.) overlot departementet til Jan Tore Sanne og Iselin Nybø tidligere i år. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Et flertall av bedriftene som samlet har mottatt en milliard kroner i statlige forskningsmidler befinner seg i det sentrale østlandsområdet og Trøndelag, viser en oversikt fra statsrådene Iselin Nybø og Torbjørn Røe Isaksen.

Kongsberg, Kværner, Nortura, Norcem, Statnett og Telenor, samt flere mindre og mellomstore bedrifter, er blant selskapene som har fått tildelt forskningsmidler som har som mål å styrke innovasjon og bidra til nye arbeidsplasser i norske bedrifter, skriver Khrono.

Tidligere kunnskapsminister, nå næringsminister, Torbjørn Røe Isaksen, og den ferske ministeren for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, har samlet en oversikt over tildelingen av forskningspenger til vel 130 bedrifter, sendt ut i en pressemelding søndag.

Østlandet og Trøndelag i tet

80 tildelinger, godt over halvparten av midlene går til bedrifter i Trøndelag og det sentrale østlandsområdet (Oslo, Akershus og Østfold), mens seks har tilhold nord for Trøndelag.

De siste tildelingene skjedde i uka som gikk, og ifølge meldingen viser de to statsrådene at det totalt er delt ut 1074 millioner kroner.

Dette er en viktig investering som vil skape flere private arbeids-plasser og øke innovasjons-takten i næringslivet.

Prosjektene omfatter alt fra kontroll av bladrandskade for økt bærekraft i produksjon av crispisalat og ny behandling for barn med føllings sykdom, til permanent nedstenging av gamle oljebrønner, Autonomous Drone Based Survey of Ships in Operation og identifisering av enkeltlaks i laksemerder.

Her er oversikten over hvem som er tildelt midler.

Samarbeid Isaksen Nybø

Statsråd for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, sa nylig i et intervju med Khrono at hun regnet med et godt samarbeid med næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i målet om økt forskningsinnsats.

Islein Nybø på statsministerens toppmøte om forskning og høyere utdanning. Foto: Ketil Blom Haugstulen.

Iselein Nybø på statsministerens toppmøte om forskning og høyere utdanning. Foto: Ketil Blom Haugstulen.

— Med disse pengene skal bedriftene utvikle ny kunnskap og nye produkter. Vi støtter mer klimavennlige løsninger, bedre og mer bærekraftig utnyttelse av ressursene våre og mange produkter og tjenester som kommer forbrukerne til gode. Forskning skaper store verdier, og kan til og med redde liv, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) ifølge pressemeldingen.

Digitalisering

Mange av prosjektene som får penger handler om digitalisering. Det er bedriftene selv som søker og som eier prosjektene. De delfinansierer også forskningen.

— Dette er en viktig investering som vil skape flere private arbeidsplasser og øke innovasjonstakten i næringslivet. Digitaliseringen er i full gang, og det er bra at så mange bedrifter bruker denne utviklingen til sin fordel, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

De to statsrådene var også med på statsminister Erna Solbergs toppmøte for forskning og høyere utdanning tidligere denne måneden som blant annet handlet mye om digitalisering.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen på statsministerens toppmøte om høyere utdanning og forskning. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen på statsministerens toppmøte om høyere utdanning og forskning. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Spleiselag

Pengene til prosjektene er et spleiselag mellom flere departementer, og Forskningsrådet sørger for at prosjektene holder høy kvalitet. Bare de beste prosjektene får midler, heter det i pressemeldingen.

— Næringslivet må forske mer for at vi skal ha et bærekraftig velferdssamfunn også i framtiden, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

En av de første bedriftsbesøkene næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) foretok etter statsrådsskiftet var et besøk på Raufoss der han markerte at den nye katapulten «Norwegian Manufacturing Technology Center» skal legges til Raufoss industripark.

I oktober 2017 blei det klart at Sintef Raufoss Manufacturing får 24 millioner kroner for å etablere eit nasjonalt katapult-senter. Disse testsentrene skal være «sløydsaler for næringslivet», der bedrifter kan prøve ut nye løsninger og ny teknologi.​

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed