Kaker og språklæring går hånd i hånd

Publisert:5. februar 2018Oppdatert:5. februar 2018, 06:00
Ostekake med blåbær smaker godt på de fleste språk. På Geofysisk Institutt har kaker fått en rolle i språkopplæringen for utenlandske ansatte. Foto: Øyvind Strømmen

Hver tirsdag diskuteres det språk på Geofysisk institutt. Mens man spiser kake.

Nederlenderne Chris Weijenborg, Francine Schevenhoven og Marco van Hulten er tre av de utenlandske ansatte på Geofysisk institutt som har nytte av kakelunsjene for å lære norsk.

Det er en tirsdag i januar. Ute er det kaldt og litt rufsete vær, men På Høyden har funnet veien til kantinen på Geofysisk institutt. Et øyeblikk fester blikket seg på et bilde på veggen, «Die Atmosphäre der Erde». Utenfor er det – sant og si – både grått, kaldt og litt vel rufsete vær, men inne på kantinen er atmosfæren trivelig, drøsen går rundt bordet, og midt på bordet står en kake. Det er en ostekake med blåbær. Den ser himmelsk ut.

Hver tirsdag

Kaker kommer på bordet hver tirsdag på Geofysisk institutt. Da samles nemlig den internasjonale kakeklubben. En gruppe ansatte med bakgrunn fra ulike land spanderer kake. Den forventede motytelsen er at man må snakke norsk med dem. Litt langsomt. For å hjelpe dem med språklæringen.

– Det er en fin mulighet til å komme i kontakt med folk, sier greske Leonidas Tsopouridis, som er stipendiat på instituttet.

Han forteller at det likevel har vært litt få nordmenn rundt kakebordet.

– Jeg kan jo forstå om de synes det blir litt kjedelig å snakke sakte, sier han.

Linda Vagtskjold, som er seniorkonsulent ved MatNat og en av de norske rundt bordet, innvender at de ofte har hatt interessante diskusjoner om språk. Og hun får ganske raskt rett, da samtalen går over til å handle om ulike sammenhenger der ordet «pynt» brukes på norsk, så går via uttrykket «helt gresk» og så munner ut i en samtale om forskjellen mellom å leke og å spille.

Mer komfortabelt enn på kurs

Stipendiat Francine Schevenhoven, som er nederlandsk, er den som for tida koordinerer kakeklubben, og rundt bordet har hun selskap av flere andre nederlendere. De faller likevel ikke for fristelsen til å snakke nederlandsk seg imellom. Schevenhoven mener at man på norskkurs har for mye fokus på grammatikk, og at kakeklubben derfor gir nyttig språkøving.

– Og det hjelper?

– Javisst. Det er også mer komfortabelt å snakke sammen i en slik setting enn det er på kurs.

– Og på kurs er det ingen kake, skyter sidemannen Marco van Hulten inn.

– Det er sant. På kurs er det ingen kake.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed