- Vi vil våre ansatte vel

Publisert:12. januar 2018Oppdatert:12. januar 2018, 09:35
UiS-rektor Marit Boyesen er ikke enig i at universitetet har ønsket å kvitte seg med Nils Rune Langeland. Foto: UiS

UiS-rektor Marit Boyesen vil verken bekrefte eller avkrefte at Langeland ikke er anklaget for seksuell trakassering av kollegaer eller studenter ved universitetet.

Slik svarer Boyesen på kritikken mot UiS i det første større intervjuet med Nils Rune Langeland siden saken mot han startet i 2017. 

– Jeg kan ikke si annet enn at i beslutningen om å avskjedige Langeland ligger det at vi mener at kriteriene for avskjed i forhold til loven er oppfylt.

– Men er det riktig som Langeland og advokaten hevder at avskjedssaken ikke gjelder hans egne kollegaer eller studenter?

– Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte det. De vurderingene som ligger bak beslutningen tilsier at vi mener at alvorlighetsgraden som loven krever er oppfylt.

Hun ledet selv styrets ansettelsesutvalg, som hadde klagesaken oppe til ny behandling torsdag. Utvalget opprettholdt som ventet vedtaket om å gi Langeland avskjed. 

– Saksgangen var at styrets ansettelsesutvalg behandlet saken på vegne av styret, forteller rektor Boyesen.

Utvalget består ellers av tre andre medlemmer, der både ansatte og studenter er representert.

Boyesen vil ellers ikke kommentere intervjuet med Langeland.

– Dette er hans ytringer. Vi har behandlet saken med bakgrunn i saksutredningen.

– Men Langeland sier at han opplever UiS’ behandling av saken som forutinntatt og uten omtanke for han som ansatt?

– Generelt vil jeg si at vi har en holding om å ta godt vare på våre ansatte. Å konkludere med avskjed er ikke noe vi gjør med lett hjerte eller på en lettvint måte. Det er kriterier som ligger bak avskjeden som vi mener er oppfylt, og vi har gjort en så god og samvittighetsfull jobb som vi har kunnet. Vi vil våre ansatte vel, understreker hun.

– Har dere følt dere presset til å gi Langeland avskjed på grunn av alt mediepresset?

– Jeg tror nok at en arbeidsgiver kan føle presset fra media, men jeg vil være helt klar på at vi som arbeidsgiver ikke kan basere våre beslutningene på et slikt press.

– Hvilken rolle har det spilt at #metoo-kampanjen har kommet oppi alt dette?

– Jeg ser ikke #metoo som en del av denne saken. Men når det gjelder #metoo generelt synes jeg det er bra at kampanjen har blitt såpass omfattende i alle sektorer. Dette handler om undertrykking av kvinner over mange år. Kampanjen åpner for at man kan se alvorlig på dette, at det er legitimt å stå fram, og at man skal bli tatt på alvor. Nå er det mange virksomheter som tar dette på alvor, og man skal ha gode varslingsrutiner og oppfølgingsrutiner når noe slikt skjer. Her må vi rydde opp, og nå er det hele forhåpentligvis over på et bedre spor. Vi har kommet lenger når det gjelder kjønn og maktposisjoner enn at vi kan la slikt skje, sier Boyesen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed